неделя , април 23 2017
Начална Страница / Борси / S&P 500 пред опасност от „супер смъртоносно пресичане“

S&P 500 пред опасност от „супер смъртоносно пресичане“

Не всички „смъртоносни пресичания“ при индексите са с еднаква тежест. Някои са по-определящи от други.

До голяма степен преминаването на дългосрочна пълзяща средна величина на индекса, под кръткосрочна такава (определяна като смъртоносно пресичане), е предвестник за по-нататъшно понижение при индексите, според пазарните наблюдатели.

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

Едно от най-следените от инвеститорите смъртоносни пресичания, това е преминаването на 50-дневната пълзяща средна величина ни индекса Standard & Poor’s 500 под това на 200-дневната му стойност.

Последният път, когато това се е случило, на 28 август миналата година, световните пазари станаха свидетели на масирани разпродажби, стартирали от Китай и пренесли се по целия свят. Широкият S&P 500 пък се понижи до 10-месечен минимум.

Такова пресичане видяхме съвсем скоро при индекса.

death cross

Има едно още по-определящо обаче „смъртоносно пресичане“ и това е понижението на 50-седмичната пълзяща средна величина на широкия индекс под 100-седмичната.

На практика такова се е случвало само два пъти последното десетилетие. Първият път е бил през 2001 година, когато пазарът става свидетел на спад от 37% след това, а вторият през 2008 година, когато спадът е бил дори по-голям в размер на 48%.

death cross

Ако това пресичане се случи, то инвеститорите може наистина да ги очакват сериозни неприятности, смятат водещи пазарни експерти.

Провери също

диверсификация

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от …