четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / S&P 500 пред опасност от „супер смъртоносно пресичане“

S&P 500 пред опасност от „супер смъртоносно пресичане“

Не всички „смъртоносни пресичания“ при индексите са с еднаква тежест. Някои са по-определящи от други.

До голяма степен преминаването на дългосрочна пълзяща средна величина на индекса, под кръткосрочна такава (определяна като смъртоносно пресичане), е предвестник за по-нататъшно понижение при индексите, според пазарните наблюдатели.

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

Едно от най-следените от инвеститорите смъртоносни пресичания, това е преминаването на 50-дневната пълзяща средна величина ни индекса Standard & Poor’s 500 под това на 200-дневната му стойност.

Последният път, когато това се е случило, на 28 август миналата година, световните пазари станаха свидетели на масирани разпродажби, стартирали от Китай и пренесли се по целия свят. Широкият S&P 500 пък се понижи до 10-месечен минимум.

Такова пресичане видяхме съвсем скоро при индекса.

death cross

Има едно още по-определящо обаче „смъртоносно пресичане“ и това е понижението на 50-седмичната пълзяща средна величина на широкия индекс под 100-седмичната.

На практика такова се е случвало само два пъти последното десетилетие. Първият път е бил през 2001 година, когато пазарът става свидетел на спад от 37% след това, а вторият през 2008 година, когато спадът е бил дори по-голям в размер на 48%.

death cross

Ако това пресичане се случи, то инвеститорите може наистина да ги очакват сериозни неприятности, смятат водещи пазарни експерти.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …