събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / SOFIX предоставя на инвеститорите една от най-големите възможности от 16 години…

SOFIX предоставя на инвеститорите една от най-големите възможности от 16 години…

Индексът на сините чипове SOFIX регистрира в момента най-дългата си корекция в историята. Тя продължава вече малко над две години, от средата на април на 2014-та година до момента, като за посочения период, бенчмаркът е загубил 29.4% от стойността си.

Дали корекцията на индекса обаче, не предоставя една от най-големите възможности пред инвеститорите за последните петнадесет години?

Вижте още: Всеки път, когато се е случвало това, SOFIX е растял с над 100% следващата година

мечи пазар

Както вече писахме, корекции за индекса над 15% са изключителна рядкост, като такива е имало само девет пъти в историята му от 2000-та година насам. Всеки път, подобна корекция е била следвана от повишение от над 100%.

Така, че ако историята е някакъв индикатор за това което можем да очакваме… то единственото, което трябва да направим е да купим, когато корекцията е приключила.

Вижте още: Тази инвестиция никога не е губила пари…

Това обаче, макар и да звучи просто, далеч не е толкова лесно…

Затова ще се опитаме да ви помогнем, обръщайки се отново към техническия анализ. Как ще разберете, че корекцията е свършила?

Два са симптомите за това. Първият е индексът да се задържи трайно и да не се понижава под ключовото ниво на подкрепа от 420 пункта, което се намира на около 5% от текущите му нива.

sofix индекс

Посоченото ниво е критично, защото маркира „61.8-процентната корекция“ на целия ръст от дъното на пазара до върха му през април на 2014-та година.

Казано по друг начин, ако границата бъде трайно преодоляна в посока надолу, вече няма да говорим за корективен спад, а за нов тренд на понижение. Т.е. позитивния сценарий за ръст на индекса ще се промени…

Или ако инвеститорите залагат на варианта, че спадът е корекция и ще видим ново повишение към върха от април на 2014-та година, то те могат спокойно да купуват (посредством индексния фонд Алфа SOFIX индекс, базиран на SOFIX).

Вложителите в индекса имат много добра отправна точка за стоп (тоест закриване на позиции) при ниво под 420 пункта. Това е потенциална загуба от едва около 5% от настоящите нива.

От друга страна силен сигнал, потвърждаващ края на низходящата корекция и потенциален по-нататъшен силен ръст, би било преминаването на SOFIX над посочената съпротива (червената линия).

Такъв сигнал би могъл да се използва от инвеститорите за добавяне към позициите или за влизане от тези, които не искат да рискуват да купуват в момента, докато няма потвърждение за край на спада.

Пробив на посоченото ниво от около 460 пункта, е много вероятно да инициира бърз ръст от над 10% и тест на следващите нива на съпротива – при 500 пункта и при 517 пункта.

Едва обаче, когато видим трайно повишение и задържане при нива над 500 пункта, инвеститорите ще могат да си отдъхнат и с голяма доза увереност да очакват по-нататъшно повишение към върха от април при 626 пункта.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …