вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / Затишие пред буря на фондовите пазари…

Затишие пред буря на фондовите пазари…

Тази седмица погледите на инвеститорите ще са насочени към срещата на ЕЦБ. Марио Драги ще ръководи срещата в среда на изключително спокойни фондови пазари, което е сериозна рядкост.

Волатилността не е била толкова ниска, в дните преди среща на ЕЦБ, от началото на стимулиращата политика на банката през 2015-та година, коментират експерти.

Играта на „котка и мишка“ между ЕЦБ и търговските банки се задълбочава

Индексът на волатилността VStoxx Index се търгува с 23% под средните си стойности за подобен период от последните десет срещи на ЕЦБ, което е прецедент.

151026_BestBanks_OutrageousFees

Драги се очаква, че ще отговори на нарастващите очаквания на пазарните участници за удължаване на периода на стимули в среда на несигурност, идваща по направление на Великобритания и Китай.

Европейските пазари възстановиха загубите си след референдума във Великобритания, водени от повишението на щатските индекси до нови рекордни стойности.

Изключително ниска е и волатилността на щатските пазари. Въпреки, че трейдърите се върнаха от летните си почивки, индексът следящ волатилността, регистрира едно от най-слабите си изменения през последния месец от финансовата криза насам.

“Малко е нереално, че волатилността е толкова ниска“, коментира Питър Гарнри, стратег в Saxo Bank A/S в Дания. „Всички са заели изчаквателна позиция, за да видят какво ще се случва“, допълва още експертът.

Индексът VStoxx следящ волатилността на петдесетте водещи европейски компании, съставляващи индикатора Euro Stoxx 50 Index, се понижи с 52% от пика си през юни до днес. Показателя отбеляза първия си спад в два поредни месеца през август, от началото на 2015-та година.

ЕЦБ се очаква да удължи програмата си за обратно изкупуване на активи в размер на 1.7 трилиона долара отвъд настоящия краен срок – който е определен за март на 2017-та година, според средните очаквания на пазара.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *