четвъртък , март 23 2017
Начална Страница / Борси / Срив при благородните метали в края на миналата седмица

Срив при благородните метали в края на миналата седмица

Благородните метали бяха сериозно разпродадени в края на миналата седмица, след като инвеститорите обърнаха гръб на активите, приемани като „остров на спасение“.

Златото се търгува с 20% под справедливата си стойност

Златото поевтиня до четириседмичен минимум, като метала загуби 2.6% от стойността си до ниво от 1 233.4 долара за унция. По-рано през деня, златото регистрира най-ниска стойност от 1 226.20 долара, което бе най-ниското му ниво от 14-ти октомври насам.

инвестиционни алтернативи

Негативно въздействие върху суровината оказа и новината, че известният инвеститор Станли Друкенмилър е закрил позициите си в злато.

Златото обаче, не бе единственият метал, който регистрира сериозни загуби в края на миналата седмица. Фючърсите на среброто се понижиха дори с повече, като загубиха 6%. Платината поевтиня с 3.4%, а паладият с 1.4%.

Сериозно засегнати бяха индексните фондове, базирани на благородните метали. Най-големият индексен фонд, базиран на златото – SPDR Gold Trust (GLD), загуби над 2% от стойността си.

Въпреки поевтиняването в цената на златото обаче, анализаторите продължават да са позитивно настроени за него. Джеймс Стийл от HSBC, прогнозира, че цената на метала може да достигне нива от 1 500 долара до края на тази и 1 575 долара, до края на следващата година.

„Не смятаме, че златото има низходящ потенциал, дори въпреки, че пазарите са с позитивна нагласа за президент Тръмп и неговите политики. Тръмп обаче, е много вероятно да следва популистки политики, свързани с икономиката, които в крайна сметка да доведат до повишение в цената на златото. Основните му обещания, за протекционизъм и стимулиране на вътрешното търсене, посредством данъчни облекчения и ограничаване на военните разходи, като цяло са позитивни за златото“, смята Стийл.

Провери също

Интернет балона достигна пика си точно преди 17 години

Анализаторите на Уолстрийт, предпочитат да забравят някои дати и годишнини. През тази седмица е налице …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *