петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Срив при благородните метали в края на миналата седмица

Срив при благородните метали в края на миналата седмица

Благородните метали бяха сериозно разпродадени в края на миналата седмица, след като инвеститорите обърнаха гръб на активите, приемани като „остров на спасение“.

Златото се търгува с 20% под справедливата си стойност

Златото поевтиня до четириседмичен минимум, като метала загуби 2.6% от стойността си до ниво от 1 233.4 долара за унция. По-рано през деня, златото регистрира най-ниска стойност от 1 226.20 долара, което бе най-ниското му ниво от 14-ти октомври насам.

инвестиционни алтернативи

Негативно въздействие върху суровината оказа и новината, че известният инвеститор Станли Друкенмилър е закрил позициите си в злато.

Златото обаче, не бе единственият метал, който регистрира сериозни загуби в края на миналата седмица. Фючърсите на среброто се понижиха дори с повече, като загубиха 6%. Платината поевтиня с 3.4%, а паладият с 1.4%.

Сериозно засегнати бяха индексните фондове, базирани на благородните метали. Най-големият индексен фонд, базиран на златото – SPDR Gold Trust (GLD), загуби над 2% от стойността си.

Въпреки поевтиняването в цената на златото обаче, анализаторите продължават да са позитивно настроени за него. Джеймс Стийл от HSBC, прогнозира, че цената на метала може да достигне нива от 1 500 долара до края на тази и 1 575 долара, до края на следващата година.

„Не смятаме, че златото има низходящ потенциал, дори въпреки, че пазарите са с позитивна нагласа за президент Тръмп и неговите политики. Тръмп обаче, е много вероятно да следва популистки политики, свързани с икономиката, които в крайна сметка да доведат до повишение в цената на златото. Основните му обещания, за протекционизъм и стимулиране на вътрешното търсене, посредством данъчни облекчения и ограничаване на военните разходи, като цяло са позитивни за златото“, смята Стийл.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *