вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Борси / Търгувай по тренда, или как на практика да прилагаме графичния анализ…

Търгувай по тренда, или как на практика да прилагаме графичния анализ…

Техническият анализ казва „The trend is your friend”, или казано по нашенски „Търгувай по тренда и няма да сбъркаш“. Това на пръв прочит звучи лесно.

Тогава възниква въпроса „По кой точно тренд да търгувам?“. Има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен тренд. След това има ултра-краткосрочен и ултра-дългосрочен тренд и т.н.

Т.е. един тренд може да е възходящ, докато в същото време друг времеви тренд на същия актив да е низходящ и обратното. Техническият анализ обаче, не дава отговор на този въпрос.
Затова ние ще се опитаме да ви помогнем, как да ползвате графичния анализ (като разновидност на техническия) на практика. За онагледяване на процеса, ще използваме широкия индекс S&P 500, бенчмарк за повечето от световните борсови индекси.

Специалистите препоръчват процеса на графичен анализ винаги да започва от най-дългосрочния времеви тренд.

Ето как изглежда една по-дългосрочна графика на широкия индекс S&P 500:

545

На нея ясно се откроява, че като цяло дългосрочният тренд е възходящ, но съпътстван с няколко големи корекции – от 2000 и 2007 година.

Индексът S&P 500 достигна връх при малко над 2 130 пункта в края на миналата година, което е много добра отправна точка, предвид на факта, че в момента е на около 5% от дъното си. Напълно е възможно да станем свидетели на неговия тест, като именно теста на върха, ще посочи, изчерпан ли е или не възходящия му потенциал.

Именно условието за тест на върха или дъното е друг популярен приом в графичния анализ. Налице трябва да е неуспешен, или фалшив пробив на върха, за да се говори за промяна на тренда.

Благодарение на близостта на върха, на инвеститорите ще е лесно да сложат и поръчки за ограничаване на загуби, при евентуално по-нататъшно повишение на индекса.

Ако инвеститорите приемат, че индексът S&P 500 е достигнал своя пик и пробивът му ще е неуспешен (или фалшив), то те най-вероятно ще приветстват тезата за по-сериозна корекция при индекса. Впоследствие те преминават на по-ниска времева графика и започват да търсят други прилики и условия за развитието на подобен сценарий.

За техен късмет, начинът, по който са се развили предходните два срива, имат много общи черти. След като индексът достига рекорд през 2000 година (при 1 527.46 пункта), той бележи дълбока и бърза корекция от 11.1 процента до 1 356 пункта в рамките на три седмици.

Следва нов тест в рамките на следващите четири месеца, като индексът достига на седем пункта от върха си, но неуспешният му пробив инициира началото на силно низходящо движение.

Подобен е сценарият и през 2007 година. Тогава, след достигането на нов исторически връх, корекцията е значително по-плоска (ставаме свидетели на спад от 7.7%) и се развива отново за три седмици. Разликата обаче е, че малко по-бързо ставаме свидетели на тест на върха (в рамките на три месеца), като дори има фалшив пробив и „мечи капан“ (макар и върхът да е пробит минимално в рамките на 10-ина пункта).

И в двата гореспоменати случая имаме рязка корекция след върха, в рамките на около месец. Нов тест на върха в рамките на около три месеца и задълбочаване на спада след пробива на най-ниската точка от корекцията.

Сега инвеститорите започват да търсят прилика с настоящия сценарий. А как изглежда той?

Широкият индекс достигна своя пик на 20 юли при ниво от 2 132 пункта. След около месец и след масирани разпродажби той отбеляза „мини-дъно“ при ниво от 1 867 пункта (корекция от 12.4%), като регистрира неуспешен тест на върха си в края на ноември. Последва ново рязко понижение през януари и февруари, както и ново възстановяване последните няколко седмици.

Фактът, че сценария се развива доста по-различно най-вероятно означава, че може и да не видим сривове подобни на последните два. Докато върхът обаче при 2 132 пункта е в сила, все още е по-скоро показателя да се насочи надолу за тест на дъното си при 1 800 пункта, или потенциален спад от близо 11% от настоящите му нива.

За по-сериозен спад ще може да се говори едва при пробив на минидъното от 1 800 пункта.

Провери също

социална мрежа

Искате ли да работите за Facebook?

Facebook е почти винаги в топ-три на най-предпочитаните работодатели в САЩ. И това не е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *