понеделник , февруари 20 2017
Начална Страница / Борси / Тази инвестиция никога не е губила пари

Тази инвестиция никога не е губила пари

Коя е най-добрата инвестиция, която можете да направите? Eстествено тази, която никога няма да ви загуби пари. Този въпрос, непрекъснато тормози инвеститорските умове и ги кара да търсят „светия Граал“ в инвестирането.

За разлика от последния обаче, такава инвестиция съществува. И ние по случайност знаем коя е тя и ще я споделим с вас. Всъщност тя не е тайна и най-вероятно и вие сте чували за нея и то не от един и двама велики инвеститори.

„Шшшт… Запазете тишина. Затворете вратата“, както казва гениалния Бъфет, който между другото е сред тези, които вече са разкривали великата тайна и правилно са прогнозирали, че никой няма да ги послуша.

И инвестицията, която никога не е губила пари е… – нискоразходен индексен фонд базиран на широкия индекс S&P 500.

Скучно нали, това вече сте го чували.

И все пак, трябва да го споделим отново. Този инвестиционен актив не случайно е сочен не от един и двама големи инвеститори, сред които и Джак Богъл, като най-доброто решение за индивидуалните инвеститори.

„Моят съвет към инвеститорите не може да е по-прост. Дръжте 10% от активите си в краткосрочни правителствени облигации и останалите 90% в нискоразходен индексен фонд базиран на S&P 500”, пише Бъфет в годишното си писмо към акционерите на Berkshire Hathaway през 2014-та година.

best investment

“Нискоразходният фонд е може би най-доброто решение за основната част от инвеститорите. С периодичното добавяне към тази инвестиция, дори начинаещите инвеститори могат на практика да реализират по-добра доходност от професиноалните“, е друг известен цитат на оракулът от Омаха.

Друго проучване, наскоро извършено от консултантската компания Yardeni Research, също подкрепя тази теза. Въз основа на данните от 1950-та насам, компанията отчита 35 корекции на индекса от над 10%, включително и тази от началото на годината.

Всеки път обаче, оптимизмът е надделявал и се е връщал сред инвеститорите, като е инициирал повишение на показателя до нов пик. И това може да се определи като „идеалната сделка“.

Рискът за успех се е базирал единствено на търпението на инвеститорите. Те не е трябвало да се подават на паниките при по-сериозни пазарни спадове. Дори и инвеститорите купили преди пикове на индекса, като например този през 2000-та година, в крайна сметка са излизали на печалба от инвестицията си. Цената в тези случаи обаче, е била търпеливо изчакване на няколко години за възстановяване на пазара.

Така, че времето би следвало да се определи като актив, който инвеститорите трябва да притежават и отново да следват инвестиционния хоризонт на гениалния Бъфет – вечността.

Провери също

умни очила

Вече официално – Snap излиза на борсата

Дали щатските индекси са близо до върховете си? Явно на подобно мнение са от социалната …