сряда , август 23 2017
Начална Страница / Борси / Турската лира – най-губещата валута на 2017 г.

Турската лира – най-губещата валута на 2017 г.

След като турската лира загуби 17% от стойността си през изминалата година, тя продължи и през новата 2017-та.

Политическите сътресения в страната и повишената инфлация, доведоха до по-нататъшното поевтиняване на лирата. За първите осем дни на годината, турската валута загуби 8.6% от стойността си, като в шест от тях отбеляза нови дъна.

lira

За сравнение, следващата най-зле представяща се валута – мексиканското песо, загуби близо половината от това, с което се понижи лирата.

Кое причинява спадът на лирата?

На първо място, влошаването на икономиката. Икономиката на Турция се сви за пръв път от седем години насам, според последните данни. В същото време ръководителят на централната банка е под сериозен политически натиск, за провеждане на политика насочена към ръст.

Инфлацията е друг сериозен проблем пред икономиката, разчитаща основно на външни инвестиции, за да финансира дефицита по текущата си сметка. Той се очаква да достигне 5% през тази година.

Поевтиняването на лирата задвижва така наречения „домино ефект“. Спестителите в лири, които се опасяват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва допълнителен низходящ натиск.

Трябва да се споменат и големите турски корпорации, взели кредити в други валути и чието дълговo бреме нараства, с поевтиняване на лирата.

Провери също

диверсификация

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *