петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / UBS: Ето къде да си вложите парите след BREXIT

UBS: Ето къде да си вложите парите след BREXIT

Ефектът от решението на Великобритания да напусне ЕС бе усетен по целия свят. И докато политическите анализатори още дълго ще търсят причините, защо се стигна до това решение, инвеститорите вече усетиха негативния му ефект.

Имате 10 000 долара? Ето как да ги инвестирате (според щатски експерти)

Както се казва обаче, „животът продължава“ и пред инвеститорите стои не особено леката задача да мислят към какво да насочват средствата си, в среда на ниски лихви и потенциална по-нататъшна волатилност.

А ето и какво съветват експертите от швейцарската банка UBS:

Щатски акции

Потенциалът пред щатските акции, въз основа на прогнозите на експертите е между 5 и 8%.

stocly

„САЩ има малък директен износ към Великобритания (3% от общия), което означава, че щатските компании ще са относително слабо засегнати от напускането на Великобритания“, смятат експертите на банката.

В допълнение около две трети от приходите на щатските компании се генерират от местния пазар, който се радва на силно търсене.

Дивидентни компании

Специалистите прогнозират възходящ потенциал от 5% за европейските акции разпределящи добър дивидент.

„Компаниите в Европа бяха много силно засегнати от вота на Великобритания за напускане… Смятаме обаче, че компаниите, които имат възможност да повишават дивидента си ще се радват на по-добра възвръщаемост от европейския пазар като цяло“, коментират от швейцарската финансова институция.

В азиатски компании

Очакваният потенциал тук е отново между 5 и 8%

asia shares

„Азиатският ръст ще е минимално засегнат от напускането на Великобритания, а азиатските индекси и акции са относително по-евтини в момента. Компаниите се отличават с добър кеш флоу и могат да се представят добре в периоди на несигурност. Рискът пред ръстът в печалбите им е нисък. Насочваме се към високодивидентни компании в региона, където лихвите по правителствените облигации са много ниски. Такива са пазарите в Хонконг, Сингапур, Китай и Тайланд“, коментират от банката.

Британски недвижими имоти

Потенциал за повишение – в размер на нисък двуцифрен процент.

„Акциите на компании инвестиращи в недвижими имоти, са заложили най-лошите възможни сценарий в нивата си на търговия… Това ги прави с добър потенциал в бъдеще. Разбира се инвеститорите трябва да отчитат фактора, че нещата могат да продължат да се влошават в краткосрочен план и при тези си инвестиции е добре да имат инвестиционен хоризонт от година и половина-две. Поевтиняването на паунда, прави имотите привлекателни за международните инвеститори. Възможно е английската централна банка да намали лихвите. В допълнение спекулативните апетити към офис-пазара могат да се охладят.“, прогнозират от UBS.

Дивидентни фючърси на Eurostoxx с падеж 2021 година

Прогнозиран потенциал до края на годината – между 4 и 7%.

„Тези дивидентни фючърси бяха вече евтини, дори преди референдума във Великобритания, като залагаха спад от 27% в дивидентните плащания на европейските компании до 2021 година… Дори и да се приеме, че всички финансови компании ще спрат да плащат дивидент, както и че компаниите от Euro Stoxx 50 ще направят същото за период от пет години, то тези фючърси отново са добре оценени“, смятат от банката.

Облигации на златодобивните компании

Защо да инвестирате в злато в момента?

Наличие на потенциал – от 8%.

gold l

„Златодобивните компании би следвало да достигнат до по-висока рентабилност в среда на повишаваща се цена на златото и по-ниски деноминирани, предимно във валути на развиващи се страни, разходи“, прогнозират от UBS.

Дълъг щатски, срещу австралийски долар

Наличие на възходящ потенциал до края на годината – 3%.

„Все още смятаме, че политиката на централните банки на САЩ и Австралия ще се разминават, а настроенията за изключване на риска, би следвало да облагодетелства щатската валута“, стпоред анализаторите на банката.

Дълъг бразилски реал

Потенцилал за повишение през следващите три месеца – 4%

Brazilian-Real

„Очакванията за облекчена монетарна политика в световен мащаб, след излизането на Великобритания, се очаква да продължи да подкрепя валутите на определени развиващи се страни. Бразилският реал е една от тези валути, където стратегията на кери-трейд, се очаква да продължи да е подходяща и да облагодетелства реала“, смятат от UBS.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …