понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Борси / Щатските компании все по-често ползват заеми да купуват собствени акции

Щатските компании все по-често ползват заеми да купуват собствени акции

Обратните изкупувания на акции са една от най-противоречивите корпоративни практики в САЩ. Те влизат в така наречената графа „финансов инжинеринг“, който не се одобрява от много от експертите.

От финансовата криза насам, компаниите са изхарчили трилиони долари да купуват собствени акции. Това до голяма степен бе и в основата на ръста на книжата им и щатските индекси.

Защо щатските индекси не искат да падат?

И докато в основата си тези обратни изкупувания са финансирани основно с кеш от компаниите, рекордно ниските лихви, блазнят във все по-голяма степен щатските бизнеси, да използват заемен капитал за тези си практики.

Наскорошни данни сочат, че щатските компании ползват във все по-голяма степен заемни средства, за да осъществяват изкупуване на собствени акции.

обратно изкупуване

„Компании от индекса S&P 500 са обявили 141 нови програми за обратно изкупуване на собствени акции от началото на годината на обща стойност 327 милиарда долара“, коментира Добравко Лакос-Бухас от JP Morgan. „39% от тях са финансирани с новоиздаден дълг, спрямо 22% през 2015-та година“, коментира още експертът.

Този процент е най-висок от технологичния балон насам. И все пак, основна част от финансирането все още се извършва със собствени средства, добавя още Бухас.

Две са основните причини затова компаниите да изкупуват в такава голяма степен собствените си акции. На първо място ограничените перспективи за ръст пред компаниите и на второ ниските лихви. Ръстът на щатската икономика е близък до нулата, като почти нулеви са и лихвите.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *