вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / Въпросът за един милиард долара през тази седмица

Въпросът за един милиард долара през тази седмица

Въпросът за един милиард долара през тази седмица е следния – Какво ще направи Фед с лихвите?

А отговорът е доста сложен…, макар и на пръв поглед съвсем ясен.

По-малко от 20% от пазарните участници са на мнение, че комитетът по парична политика ще изненада пазара и ще повиши лихвите. По-точно – 12%…

Какво ще направи Фед при следващата рецесия?

Това създава сериозна предпоставка за голяма изненада, ако лихвите бъдат повишени. Но в същото време шансовете за подобно действие, изглеждат доста малки. Пазарът рядко бърка, когато увереността е толкова висока.

Какво обаче, кара инвеститорите да са толкова сигурни?

Два са основните фактори. На първо място предстоящите избори в САЩ.

джанет йелън

Седмици преди президентските избори, едва ли Фед ще приеме подобна мярка, в светлината на голяма несигурност. В допълнение подобно действие може да се приеме като „политически обвързано“. Нещо, което резервът едва ли ще иска да си навлече.

От друга страна стоят проблемите в Европа, свързани с несигурността покрай гласуваното във Великобритания напускане на ЕС, както и отрицателните лихви в еврозоната и Япония.

Повишение на лихвите от Фед, може да се приеме като прибързано, в светлината на все още стимулационни политики в еврозоната и Япония.

Още един фактор, който подкрепя тезата за бездействие от страна на Фед, е ниското ниво на инфлацията в САЩ и не особено стабилния пазар на труда и щатската икономика като цяло.

Щатските фондови пазари са на крачка от рекордните си стойности, постигнати по-рано през този месец, което до голяма степен сочи увереността на участниците, че лихвите ще си останат близки до рекордните си минимуми.

На какво ще е равна изненада?

Изненадващо повишение на лихвите може да инициира съществен спад на борсовите индекси, както и силно поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Между другото подобна изненада се очаква от някои водещи финансови институции, като Goldman Sachs. Така, че не забравяйте съвета на Сорос – „пазарите са непредсказуеми“…

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *