неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Глисман: Възможна е корекция от 20% за S&P 500

Глисман: Възможна е корекция от 20% за S&P 500

Щатският индекс S&P 500 е много близо до исторически най-високата си стойност. Високата му оценка обаче и перспективите за липса на ръст на световната икономика, повишават опасността от сериозна корекция за показателя.

Вижте още: Как ще разберете, че корекцията на щатския пазар е започнала?

В допълнение, липсата на желание за поемане на допълнителни рискове от страна на инвеститорите, също може сериозно да натежи над пазара. Това предупреждава управляващия директор в Goldman Sachs Group Inc. – Кристиян Мюлер-Глисман.

Според него, налице е потенциална опасност от загуба за широкия индекс от 20%. Подобни корекции са често срещано явление на световните фондови пазари, като такава не е виждана през последните седем години.

crash

Факторите, които могат да отключат подобен спад са много. Сред тях са потенциалното излизане на Великобритания от границите на ЕС, както и политиката на Фед по отношение на лихвите. В допълнение, негативно въздействие върху пазарите могат да окажат и президентските избори в САЩ, предупреждава още Глисман.

Лошата новина за инвеститорите е, че е все по-трудно ще им става да се хеджират срещу спад с подобна амплитуда, поради повишената корелация между регионалните и международните пазари. Лихвите по щатските облигации пък, са при рекордно ниски нива, което прави потенциалния им ръст почти невъзможен.

Според Глисман, факт е, че лихвите по облигациите в момента не са дисконтирали очакванията за повишението на федералните лихвени проценти. Това прави съотношението 60 на 40, между акции и облигации, което традиционно Глисман препоръчва, не особено добра алтернатива при по-сериозен спад.

„По време на спадa на S&P 500 през август на миналата година и началото на тази, облигациите не бяха особено ефективна защита. Портфейлът със съотношение 60 на 40, донесе загуба за инвеститорите от минус 5%, което бе далеч по-голяма от тази по време на кризата в еврозоната през октомври на 2014-та година“, коментира Глисман.

„По отношение на нивата, при които се търгуват щатските акции, в горния им край на ценовия диапазон, според нас те предоставят не особено добри възможности за бъдеща доходност на инвеститорите, със сериозна опасност от по-дълбоки корекции“, допълва още експертът.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …