понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Борси / MS: Великата ротация е в ход, просто може би гледате грешния пазар

MS: Великата ротация е в ход, просто може би гледате грешния пазар

Съветът на щатската инвестиционна банка Morgan Stanley, няма как да е по-ясен към инвеститорите – продавайте кредит и купувайте акции. Според анализаторите на банката, „великата ротация“, или преходът на инвеститорите от облигации към акции, за която от MS предупредиха преди пет години, вече е в ход.

Защо инвеститорите продължават да купуват щатски акции?

От финансовата институция обаче предупреждават, че инвеститорите могат да не гледат към правилния пазар, в лицето на отдаваните предпочитания към щатските акции.

„В момента, инвеститорите отдават максимално доверие в потенциалната политика на президента Тръмп. Пазарните участници смятат, че всичко е възможно и че всичко, което Тръмп ще направи, ще е позитивно за щатския фондов пазар. Както и че Тръмп, няма да направи нищо, което да не се хареса на пазара. А това убеждение, най-вероятно ще е до момента, в който Тръмп влезе в Белия Дом“, коментира Андрю Шийт, главен инвестиционен стратег в Morgan Stanley.

фондови пазари

Очакванията за по-висока инфлация и ускоряване на фискалната експанзия при Тръмп като президент, отведе щатските индекси до нови исторически рекорди.

През първата седмица, след изборната победа на Тръмп, инвеститорите наляха 28 милиарда долара в щатски акции, което бе най-големия приток на средства към пазара от две години насам. В същото време облигациите станаха свидетели на най-голям отлив на капитал от три и половина години, като от тях „изтекоха“ 18 милиарда долара, според данни на Bank of America Merrill Lynch.

Експертите от Morgan Stanley обаче смятат, че пазарните участници са „твърде оптимистични“. Банката прогнозира повишение на лихвите в световен мащаб, както и поскъпване на долара, през първото тримесечие на следващата година.

Вместо да гледат към щатските пазари обаче, от Morgan Stanley препоръчват на инвеститорите да отправят своя взор към пазара в Япония и европейските акции, които се очаква да донесат по-добра възвръщаемост на инвеститорите.

„Политическият риск в Европа е налице, но той ще бъде преодолян“, смята още Шийт.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *