понеделник , януари 23 2017
+500
Начална Страница / Борси / Ето защо да избягвате късите продажби…

Ето защо да избягвате късите продажби…

Много хора търгуват без да си правят сметката за таксите и комисионите. На тях ще припомним, че някои от тях могат сериозно да ядат от доходността ви.

Пред инвеститорите има две основни възможности – да купуват, или да продават на късо акции, които заемат от брокера си.

И докато при покупката на акции, без да ползват заемен капитал (ливъридж), това което могат да загубят е 100% от инвестираните си средства, а печалбите са неограничени, то когато продават на късо ситуацията е противоположна – могат да спечелят максимум 100%, а потенциалните им загуби са неограничени…

Вижте още: Как хвърляте пари на вятъра?

В допълнение има още един много тънък момент. Често на инвеститорите им се налага такса, за снабдяване с определени акции, които са дефицитни за намиране, при желание да ги продават накъсо. Тази такса е известна с името „hard-to-borrow“ и се прилага за трудни за намиране акции.

vacuum-up-money-on-the-floor-getty_large

Ето един пример. През април инвеститор е обмислял продажбата на късо на копанията MannKind. Компанията обаче, влиза в списъка трудна за намиране за скъсяване.

Впоследствие, се намира известен брой акции, предложени за скъсяване, но при капитализирана такса от 99% за година. Или казано по друг начин, ако е сигурно, че компанията ще фалира през следващата една година, то цялата печалба би отишла за брокера.

Идеята е, че при търсенето на акции за скъсяване работи принципа на търсенето и предлагането. Когато нещо не се предлага, то таксата за желаещите може да е много висока. Ето още една причина да избягвате късите продажби…

plus500

Провери също

възвръщаемост

От кои акции щатските инвеститори спечелиха най-много за 20 години?

Ако се чудите акциите на кои щатски компании и от кои сектори, са донесли най-голяма …

plus500