четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Волатилността се изпари от китайския пазар

Волатилността се изпари от китайския пазар

Китайските фондови пазари са известни със своята волатилност. Това обаче, не е точно така в момента.

Усилията на правителството да регулира фондовите пазари, плаши инвеститорите и прави така, че волатилността на фондовия пазар в страната да е най-ниска от 1992-ра година, или от над 24 години насам.

Това ще е голямата история на следващите 5 години?!

Междувременно китайският Shanghai Composite Index се повиши вчера с 0.4%, до ниво от 3 133.45 пункта. В петък, китайският пазар ще затвори за дълъг уикенд.

китайски пазар

Според запознати, през изминалата седмица китайското правителство предприе мерки за подкрепа на фондовия пазар в страната. Китайските акции бяха под сериозен натиск от декември насам, до голяма степен следствие на очакванията, че Тръмп ще провежда протекционистична политика, което ще засегне китайския износ.

„Правителството купува сини чипове, но останалите пазарни участници не го следват“, коментира Кастор Панк, ръководител на звеното за анализи на Core-Pacific Yamaichi HK, цитиран от Bloomberg. „Основната част от пазарните участници предпочитат малки и средно-големи компании, но се опасяват, че те могат да не се подкрепят от правителството. Така, че стоят в изчаквателна позиция“, допълва още Панк.

През изминалата година индексът Shanghai Composite загуби 12% от стойността си и е с 40% под пика си от 2015-та година.

Сумарният оборот на борсите в Шенжен и Шанхай се понижи до 40 милиарда долара, миналия четвъртък, или най-ниското му ниво от ноември на 2014-та година насам.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *