петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Отново е време за развиващите се пазари

Отново е време за развиващите се пазари

Когато развиващите се пазари тръгнат нагоре, това е мястото, където инвеститорите определено би следвало да бъдат. Например, през 1993-та година, хонконгският индекс се повиши с 30% само през декември.

Не става въпрос за няколко акции, а за цял един индекс. В тази насока, много от компаниите се представиха далеч по-добре от тези 30%.

Няколко причини, защо развиващите се пазари ще продължат нагоре

През първото тримесечие на следващата година обаче, индексът Hang Seng Index, се срива.

Това учи инвеститорите на втори труден за осъзнаване урок. А именно, че легендарният инвеститор Джим Роджърс е напълно прав, когато казва „Пазарът често се повишава повече, отколкото си мислите, че е възможно и пада с повече, отколкото можете да си представите“.

развиващи се пазари

Развиващите се пазари, бяха в лошата си фаза през последните седем години, докато щатските индекси се повишаваха. На практика за този период, развиващите се пазари не донесоха никакъв доход за инвеститорите.

Изглежда обаче, че нещата се променят в момента… И инвеститорите могат да се възползват от новата промяна.

Индексът iShares MSCI Emerging Markets Fund (EEM) – следящ представянето на развиващите се пазари, се повиши с 10% от началото на тази година.

А това може да е само началото на един дългосрочен бичи цикъл, който в крайна сметка, може да превърне средно голяма сума от 10 000 лева, на практика в 50 000 лева, според експертите от изданието Daily Wealth.

По време на трите последни големи бичи пазари в групата от страни, попълващи посочения индекс, инвеститорите са регистрирали доходност съответно от 471%, 432% и 141%.

Инвеститорите не бива да забравят, че ако видим нов „бичи цикъл“ с подобна амплитуда, най-вероятно ще има компании с далеч по-добро от средното представяне.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *