събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Борси / Хеджфондовете очакват долара да пада, значи е време да се купува…

Хеджфондовете очакват долара да пада, значи е време да се купува…

Има една популярна теория при инвестирането, че когато всички очакват нещо да се случва, трябва да правиш точно обратното.

Последната новина от света на парите и валутните пазари е, че хеджфондовете (или така наречените „умни пари“), очакват доларът да пада за пръв път от близо две години.

Залозите на големите институционални инвеститори за слабост на щатската валута са повече от тези, за нейното повишение за седмицата до 19-ти април, според данни на Commodity Futures Trading Commission, изнесени в петък.

Това са първите подобни данни от юли на 2014-та година, откогато винаги сме били свидетели на нетни дълги позиции, базирани на долара.

strong dollar

Покупки на долари бе печеливша стратегия през последните две години, в очакване на Фед да прибегне към първото повишение на лихвите. То се случи през декмеври, след което резервът даде малко на заден ход, по отношение на бъдещото им увелечение, което накара пазарните участници да се отказват от долара.

Забавянето на щатската икономика, в условията на ниска инфлация, са сред основните причини, Фед да е много по-внимателен в коментарите си по отношение на лихвите.

„Срещата на комитета по парична политика през март даде съобщение на пазара, че не се бърза по отношение на бъдещото увеличаване на лихвите“, коментира Мазен Исса, главен стратег в Toronto-Dominion Bank, цитиран от Bloomberg.

Въпреки, че са налице нулеви очаквания за това Фед да повиши лихвите на заседанието си през следващата седмица, налице е 63% шанс за ново повишение на лихвите до декември.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …