събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Валути и индекси се движат от очакванията към Фед

Валути и индекси се движат от очакванията към Фед

Доларът поевтиня за трети пореден ден, като японския Nikkei загуби близо 2% от стойността си, след като йената поскъпна до едномесечен връх.

Щатските индекси регистрираха по време на вчерашната си борсова сесия нови рекордни стойности, като приключиха близо до тях. Това до голяма степен се предопредели от повишените очаквания на инвеститорите, че Фед няма да увеличи лихвите, отново през тази година.

Как може да „отиграете“ Фед

Фючърсите на европейските индекси се понижиха, в унисон с цената на петрола. Черното злато поевтиня с 0.6% до 45.50 долара за барел.

джанет йелън

Доларът губи от силата си, а световните акции са близо до най-високата си стойност за последната една година, в среда на не особено задоволителни данни за световната икономика. Това кара инвеститори и анализатори да не очакват повишение на лихвите от резерва.

Шансовете Фед да повиши отново лихвите през тази година, са под 50%, според търговията с фючърси.

„Поскъпването на йената се води от слабостта на долара, което пък се предопределя от очакванията спрямо Фед“, коментира Николас Тео, стратег в KGI Fraser Securities, цитиран от Bloomberg. “Ако Фед не повиши лихвите през тази година, налице са рискове от по-нататъшни сериозни движения на валутните пазари. Това може да е много опасно“, допълва още експертът.

Най-после добри новини за пазарите, S&P 500 на крачка от нов исторически връх

Днес инвеститорите с интерес ще следят данните за инфлацията в САЩ през юли, както и тези за началното жилищно строителство и индустриалното производство.

Йената поскъпна с 1.1% спрямо долара до нива от 100.20 йени рано тази сутрин, като тества психологическата граница от 100 йени.

„Йената може да тества границата от 100 и да продължи да поскъпва, ако я преодолее“, смята Рей Атрил, ръководител на валутната търговия на National Australia Bank Ltd. в Сидни.

Индексът MSCI Emerging Market Currency Index, следящ представянето на валутите на развиващите се страни се повиши до най-високото си ниво от юни 2015-та година насам, след силното представяне на южнокорейския вон и малоазийската и полската валути.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *