събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Йелън даде индикации за скорошно повишение на лихвите

Йелън даде индикации за скорошно повишение на лихвите

Ръководителят на Фед – Джанет Йелън, даде индикации, че Фед може да повиши лихвите „сравнително скоро“.

Йелън заяви, че пазарът на труда е проявил по-нататъшни симптоми на подобряване от началото на годината, макар и инфлацията все още да е под целените 2%.

Ще успее ли Йелън да намали неизвестността пред инвеститорите?

Финансовите пазари, очакват Фед да прибегне към следващо повишение на лихвите през следващия месец. Резервът направи първото от осем години насам повишение на лихвите именно през декември, на миналата година. От тогава насам обаче, от Фед се ограничиха в по-нататъшни действия по отношение на лихвите.

джанет йелън

Коментарите на Йелън, станаха реалност в изказване на ръководителя на резерва пред Конгреса днес.

Към момента лихвите в САЩ са при нива между 0.25 и 0.5%, след като бяха повишени с 25 базисни пункта през декември на миналата година.

Според Йелън, по-нататъшно забавяне на повишение в лихвите, може да инициира след себе си специфични рискове. Йелън допълни още, че резервът ще взема в предвид бъдещите политики на Белия дом, когато прави планове относно монетарната си политика.

Според Андрю Уолкър, икономически кореспондент на ВВС, плановете на Тръмп, да понижи данъците и да прибегне към масирани харчове, повишават вероятността, Фед да избърза с повишението на лихвите, за да се тушира потенциалното повишение в инфлацията.

Фед няма визия относно това какво ще се случва, когато Тръмп заеме позицията си през следващата година, коментират пазарни наблюдатели. Ето защо, много е вероятно от там да избързат, да се застраховат, с повишение на лихвите.

Визирайки независимостта на централната банка, Йелън заяви, че резервът трябва да може да следва дългосрочна политика в решенията си, които може и не винаги да се приемат като „популярни“.

В страни, където централните банки са обект на политически натиск, сме ставали свидетели на ужасни последствия, допълни още ръководителят на резерва.

Йелън потвърди, че планира да прослужи четиригодишния си мандат, който изтича през януари на 2018-та година. Това тушира спекулациите, че ръководителят на финансовата институция, може да подаде оставка, в резултат на изборната победа на Тръмп.

По време на предизборната си кампания, Тръмп не веднъж и два пъти отправяше нападки срещу политиката на резерва.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *