петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / За това кога ще се спука балона на фондовите пазари, гледайте Nikkei 225

За това кога ще се спука балона на фондовите пазари, гледайте Nikkei 225

Повечето инвеститори искат да виждат цените на активите да се повишават. Не и Ръсел Кларк. Той изкарва печалбите си от залози, че нещата ще се влошат и индекстие ще паднат. С други думи от къси позиции (това е когато се заемат акции и се продават с идеята да се направи печалба по-късно, ако се купят на по-ниска цена).

Кларк ръководи фонда Horseman Capital Management, който е с активи в размер на 2.6 милиарда долара. Според него световните фондови пазари са в състояние на балонизиране, а индикаторът за това, кога балонът ще се спука ще се даде от японския пазар.

От 2001 година насам, Horseman Global е със средна годишна доходност от 14.8%. За сравнение средностатестическият хеджфонд е изкарал едва 5.6% за този период. Разбира се добрата доходност може да се дължи и на чист късмет.

пукане балон
Needle about to pop a green balloon

По-важното е, че доходността на фонда му от 2011-та година се повишава до 17.1% и то в момент на ръст за световните пазари.

А какво ли би станало, когато пазарът тръгне надолу? Може би предстои да разберем това, предвид на факта, че в момента фонда му е инвестирал 103% от активите в къси позиции.

Това е най-високият процент на къси позиции държани от фонда в 15-годишната му история.

Наскоро Кларк заяви, че представянето на японския пазар „предрича“ сривът на останалите фондови пазари. Поне това се е случвало при последните две кризи, когато Nikkei е достигал своя пик между 3 и 6 месеца преди широкия S&P 500.

Вижте още: Гответе се за срив на фондовите пазари

По време на пукането на технологичният балон, Nikkei достигна пик през март на 2000-та година, или четири месеца преди пика на S&P 500. Преди ипотечната криза през 2007 година Nikkei отбеляза пик през юни, докато сривът на S&P 500 стартира през октомври.

Как стоят нещата в момента?

Японският Nikkei достигна своя пик миналия юли, като до момента се е понижил с 13%. В същото време широкият S&P 500 се търгува с 3% нагоре от началото на годината и все още флиртува с историческия си рекорд… засега.

Япония разполага с третата най-голяма световна икономика, но в момента е във фаза на спад. През януари японската централна банка представи политиката на отрицателни лихви, в усилията си да стимулира ръста. Засега обаче, усилията не се увечават с успех, като е много възможно те просто да са забавили неизбежното.

Слабата йена на практика води до силни международнит фондови пазари. Но силната йена сочи, че световните фондови пазари са слаби. От началото на годината йената поскъпна с 10% спрямо щатския долар.

Кларк използва прост базиран на йената прогностичен модел. Според него, ако се приеме, че йената ще поскъпне до 100 йени за долар, то Nikkei се е търгувал при нива от около 14 000, когато за последно това ниво е било налице. Медждувременно широкият S&P 500 би следвало да се търгува някъде в диапазона между 1 400 и 1 600 пункта.

Тоест ако Кларк е прав, то S&P 500 и останалите водещи световни индекси могат да видят сериозен спад в бъдеще.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …