четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Как да се защитите от срив на чуждите пазари? С инвестиции на БФБ…

Как да се защитите от срив на чуждите пазари? С инвестиции на БФБ…

Щатските борсови индекси, които са водещи за представянето на останалите борси по света, се отдалечиха от исторически най-високите си стойности и опасността от по-сериозна корекция, властва с пълна сила.

Как родните инвеститори, търгуващи на международните пазари биха могли да се защитят от подобно понижение на чуждестранните индекси?

Отговорът може и да е малко изненадващ и дори контраинтуитивен но… с инвестиции на БФБ.

Вижте още: SOFIX предоставя най-добрата възможност за инвеститорите от 16 години насам?

Корелацията между различните класове активи е толкова голяма, че в моменти на спад, като наблюдаваните от началото на тази година, станахме свидетели на повсеместно понижение при всички активи (включително и на златото и щатските облигации).

11

Тоест инвеститорите нямат почти никакъв шанс да се скрият от потенциални масирани разпродажби освен… на пазар като нашия.

Родният капиталов пазар изгони чуждите инвеститори, като е избягван максимално и от родните институционални инвеститори (предвид на политическата криза и последвалия фалит на КТБ). Малките инвеститори пък отдавна са „извън пазара“ и не са фактор за пазара (какъвто например са те на китайската фондова борса).

Едва ли някога сме си мислили, че ниската ликвидност и липсата на големи и значителни капитали и спекуланти, може да е добра новина, но това на практика е така (при потенциална по-сериозна корекция на международните пазари).

Вижте още: Всеки път, когато това се е случвало на БФБ, инвеститорите са правили 100% през следващата година…

При потенциален отлив на капитали от развиващите се пазари, БФБ най-вероятно няма да бъде сериозно засегната поради липса на капитали, които да изтичат.

Слабата зависимост на родния капиталов пазар с останалите борси по света до момента бе предимно лоша новина за инвеститорите, след като през последните две години индексът на сините ни чипове се понижаваше в среда на глобален ръст за световните борси.

index_0

Тази ниска обвързаност обаче може да е много добра новина за инвеститорите и да дава конкурентни предимства на пазара ни, при потенциална бъдеща корекция на чуждите борси.

Възможно е дори (напълно противно на логиката) родният капиталов пазар да се облагодетелства от подобна среда на несигурност и да регистрира ръст на инвестициите на чуждестранните участници, забелязали стабилността. Та нали от положение на нулеви инвесиции, можем да ставаме свидетели само на повишение?

Повишена активност можем да видим и от родните институционални участници в условията на намаляване на инвестициите им на международните пазари в условията на по-сериозна корекция.

В обобщение, евентуална криза на световните фондови пазари може и да е „добра новина“ за малкия и откъснат от световната действителност роден фондов пазар.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …