неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Защо да инвестирате в компании изплащащи дивидент?

Защо да инвестирате в компании изплащащи дивидент?

Когато насочвате инвестициите си към фондовите пазари, вие най-вероятно се интересувате от няколко фактора, като риск, потенциална доходност и т.н.

Вижте още: Как кутия цигари на ден може да се превърне в милионе лева след 50 години?

Има един клас активи, които привличат силно ориентираните към стойност инвеститори – и това са компаниите изплащащи дивидент. Сред феновите им са имената на Уорън Бъфет и Бил Гейтс, двама от най-богатите хора на света. Явно това не е случайно…

Но защо дивидентните компании са толкова популярни?

Money exchange between two businessmen (with Clipping Path)

Основната причина е, че те са източник на постоянен доход, отвъд очакванията за реализиране на капиталовата печалба.

Има много количествени методи за оценка на това дали една акция е подценена, или не, които се базират до голяма степен на изплащания дивидент и неговото повишение с времето. В същото време дивидентите дават по-добра възможност да си планирате капиталовите потоци идващи от вашите инвестиции.

Дали инвестициите в дивиденти компании бият по представяне останалите?

Един прост въпрос, който всеки акционер ще попита веднага е, по-добро ли е представянето на дивидентните компании, в сравнение с тези неизплащащи дивидент.

Краткият отговор е „ДА“.

Вижте още: Нещо много, много рядко се случи при S&P 500

Инвестирането в дивидентни компании е един от най-добрите начини да се инвестира на фондовите пазари, според редица специалисти.

Според изследване на Standard & Poor’s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Има много митове за диведнтните компании, които след по-задълбочени проучвания се вижда, че не са истина. Един много натрапчив такъв е, че компаниите започват да изплащат дивидент едва когато спрат да растат. Това не винаги е вярно!

Един прост пример…

дивидент

Тютюневата компания Altria е най-добре представящата се дивидентна компания на всички времена, както и на-добрата инвестиция за последните петдесет години.

Един долар инвестиран в широкия индекс през 1968 година би се превърнал в 87 долара към днешна дата. Един долар инвестиран в акциите на Altria обаче, би се превърнал в 6 638 долара към днешна дата, или средна годишна възвръщаемост за периода от 20.6%.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …