петък , февруари 24 2017
Начална Страница / Борси / Защо в злато?

Защо в злато?

Живеем в несигурен свят и златото се приема като една от малкото „спасителни възможности пред инвеститорите“, според много инвеститори. Благородният метал се търгува в момента с около 30% под пиковите си стойности преди пет години.

Златото 10 000 долара при следващата финансова криза?

За същия период широкият индекс S&P 500 добави около 85% към стойността си. И докато тази статистика определено не е в полза на златото, то инвеститорите не би следвало да отписват метала.

злато

Разнопосочното движение на златото, спрямо акциите, може да се разглежда и като плюс. Напълно е възможно благордният метал да ускори ръста си в среда на лошо представяне на фондовите пазари в края на тази, или началото на следващата година.

Естествено налице са и съществени рискове пред инвестициите в злато. Заплаха номер едно пред метала е разбира се потенциалната промяна на политиката на Фед по отношение на лихвите и тяхното бързо и рязко повишение.

Златото може да се засегне от политиката на Фед

Подобна политика може да инициира поскъпване на долара, към който златото е с обратна корелация. Или по-скъпият долар, води след себе си поевтиняване на златото.

Решението на комитета по парична политика от 21-ви септември обаче, посочи, че едва ли ще станем свидетели на рязко повишение на лихвите. Много по-вероятно е да видим плавното им увеличение през следващите години.

В допълнение, много от легендарните инвеститори са дълги в златото и прогнозират по-нататъшното му повишение.

Става въпрос за инвеститори като Джим Роджърс. „Златото е възможно да поскъпне до небето и да се превърне в балон, собствен по рода си“, коментира наскоро Роджърс пред изданието Barron’s.

От инвестиционната банка UBS повишиха краткосрочната си цел за златото до 1 400 долара за унция. От Bank of America Merrill Lynch пък смятат, че ще видим дори по-високи нива в близко бъдеще – при 1 500 долара за унция.

Според контраанализаторите пък, подобни масови бичи очаквания сред водещите инвеститори, могат да са сигнал за тревога в инвеститорите.

Провери също

фондови пазари

Почти целият ръст на Dow, предопределен от четири компании

Индексът на сините чипове Dow Jones, регистрира солиден ръст през 2016-та година, както и невероятно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *