събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Защо инвеститорите обожават този индексен „шпионин“

Защо инвеститорите обожават този индексен „шпионин“

Шпионите обикновено се крият от светлината на прожекторите, но има едно изключение. Индексният фонд с името SPY, базиран върху щатския широк индекс S&P 500 и с пълно наименование SPDR S&P 500 ETF (SPY), е вторият най-голям индексен фонд в света.

Фондът е повишил активите си с около 20 милиарда долара от началото на миналата година и в момента изостава единствено от фондът Vanguard Total Stock Market Index Fund (VITSX), по размер на активите си.

Вижте още: Пет съвета как да инвестирате по-добре на борсите

Защо инвеститорите обичат този индексен фонд?

Отговорът е прост – защото той дава бърза, лесна и евтина експозиция към широко-девирсифициран портфейл, базиран върху 500-те най-големи компании в САЩ.

В допълнение, последните седем години са изключително благоприятни за широкия индекс, което прави фондът още по-популярен.

Не бива да забравяме и съвета на гениалния Уорън Бъфет, отправен към индивидуалните инвеститори, а именно, че най-добрият начин да инвестират е да насочат 90% от средствата си в нискоразходен фонд, базиран на S&P 500.

spies-secret-agents-567382

Влизането и излизането от фонда е толкова лесно за инвеститорите, колкото да си купят акции на Apple или Facebook – с един клик на мишката.

Другото основно предимство на индекса е минималната комисиона от едва 0.09% от средствата или далеч под тази на типичните взаимни фондове, които между другото масово се представят по-зле от широкия щатски бенчмарк.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестирането

Индексът SPY се е представил по-добре от 80% от активно управляващите мениджъри през последните пет години.

„Можете да наемете най-умните хора на планетата, които да работят по 16 часа на ден и компютър, следващ индекса, пак да ги разбие“, според Мат Хоугън, президент на ETF.com.

Индексът се търгува изключително често – около 19 милиона пъти на час, което прави влизането и излизането от него изключително лесно.

„Можете да сложите 100 милиона долара в този фонд да работят за вас в рамките на пет секунди. Ето толкова е ликвиден фонда“, коментира Джон Гуарино съосновател на Quad Capital.

Няма компания в света, в която да вложите подобна сума, без да окажете въздействие върху цената на акциите й.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …