неделя , август 20 2017
Начална Страница / Борси / Защо инвеститорите обожават този индексен „шпионин“

Защо инвеститорите обожават този индексен „шпионин“

Шпионите обикновено се крият от светлината на прожекторите, но има едно изключение. Индексният фонд с името SPY, базиран върху щатския широк индекс S&P 500 и с пълно наименование SPDR S&P 500 ETF (SPY), е вторият най-голям индексен фонд в света.

Фондът е повишил активите си с около 20 милиарда долара от началото на миналата година и в момента изостава единствено от фондът Vanguard Total Stock Market Index Fund (VITSX), по размер на активите си.

Вижте още: Пет съвета как да инвестирате по-добре на борсите

Защо инвеститорите обичат този индексен фонд?

Отговорът е прост – защото той дава бърза, лесна и евтина експозиция към широко-девирсифициран портфейл, базиран върху 500-те най-големи компании в САЩ.

В допълнение, последните седем години са изключително благоприятни за широкия индекс, което прави фондът още по-популярен.

Не бива да забравяме и съвета на гениалния Уорън Бъфет, отправен към индивидуалните инвеститори, а именно, че най-добрият начин да инвестират е да насочат 90% от средствата си в нискоразходен фонд, базиран на S&P 500.

spies-secret-agents-567382

Влизането и излизането от фонда е толкова лесно за инвеститорите, колкото да си купят акции на Apple или Facebook – с един клик на мишката.

Другото основно предимство на индекса е минималната комисиона от едва 0.09% от средствата или далеч под тази на типичните взаимни фондове, които между другото масово се представят по-зле от широкия щатски бенчмарк.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестирането

Индексът SPY се е представил по-добре от 80% от активно управляващите мениджъри през последните пет години.

„Можете да наемете най-умните хора на планетата, които да работят по 16 часа на ден и компютър, следващ индекса, пак да ги разбие“, според Мат Хоугън, президент на ETF.com.

Индексът се търгува изключително често – около 19 милиона пъти на час, което прави влизането и излизането от него изключително лесно.

„Можете да сложите 100 милиона долара в този фонд да работят за вас в рамките на пет секунди. Ето толкова е ликвиден фонда“, коментира Джон Гуарино съосновател на Quad Capital.

Няма компания в света, в която да вложите подобна сума, без да окажете въздействие върху цената на акциите й.

Провери също

диверсификация

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от …