петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Ето защо щатските пазари са скъпи, според Дан Ферис

Ето защо щатските пазари са скъпи, според Дан Ферис

Акциите на щатския пазар са скъпи, според Дан Ферис, експерт от финансовото издание Extreme Value.

Към днешна дата 52% от спестяванията на щатските домакинства са в акции, спрямо 44% в исторически план.

С други думи, щатските домакинства са с експозиции в акции подобни на тези през 60-те години на миналия век, както и през 2000 и 2007-ма година преди кризите. Всички тези случаи са били последвани от лоша възвръщаемост в последствие.

Купонът на щатските пазари може съвсем скоро да свърши

Акциите като цяло, от индекса S&P 500, се търгуват при съотношение цена-печалба от около 24. През последните 50 години средното такова съотношение е било 16.5. Така, че може да се каже, че пазарът е скъп спрямо историческите стандарти.

204827800-shutterstock-man-question-marks-863x590

В допълнение акциите са били относително евтини, когато пазарната капитализация на пазара е под 100% от БВП. Към днешна дата, това съотношение е 140%.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации към днешна дата е около 1.5% на година. В един консервативен вариант, при който инфлацията е 1%, то това оставя реален доход на инвеститорите в тези инструменти от едва 0.5%. В това няма никакъв смисъл, смята още експертът.

Външните пазари VS БФБ (предимства и недостатъци)

„Моят съвет е негативен. Не купувайте повечето от акциите. Не купувайте спекулативни боклуци. Не купувайте повечето от нещата, които ви се предлагат“, съветва още Дан Ферис.

И макар това да не звучи много „секси“ за повечето инвеститори, те не бива да забравят, че инвестирането на бива да е забавно, смята Ферис.

„Инвеститорите трябва да мислят по следния начин… Ако избирате акции и облигации за вас, едва ли искате да купите нещо, което е скъпо. Гледайте за добри бизнеси в добри сектори… Имайте в известна степен погледа на контраинвеститор. Ако нямате такъв начин на мислене, никога няма да сключвате много добри сделки. Научете се как да гледате на риска в бизнеса“, допълва още експертът.

За инвеститорите не е нужно да са по-умни от повечето от останалите пазарни участници. Необходимо е просто те да са по-добри в поведението си от останалите инвеститори

Инвеститорите трябва да се насочват към инвестиране в компании с добър мениджмънт, големи маржини на печалбите и добри капиталови потоци. Тези компании трябва също така да са в добра конкурентна позиция, съветва Ферис.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *