сряда , март 29 2017
Начална Страница / Борси / Щатските индекси не паднаха заради третия петък на месеца?

Щатските индекси не паднаха заради третия петък на месеца?

Най-вероятно се чудите защо щатския индекс S&P 500 е на около 3% от върха си в момент, когато другите водещи индекси като Nikkei и DAX регистрираха сериозни загуби последните дни и са отдалечени на около 30% от върховете си?

Ще ви помогнем за това. Миналият петък бе третия петък на месеца. А това е един много важен ден за щатските пазари.

Вижте още: Юни може да е лош за щатските пазари

Това е денят, в който изтичат опционните контракти. Голяма част от тях са базирани върху широкия щатски индекс S&P 500 и са били свързани със залози, че индексът ще отбележи понижение или най-малкото няма да е толкова близо до върха си.

Expiration-Traps-464x315

Та какво означават настоящите стойности на индикатора – много и големи печалби за издателите на опции, обикновено институционални инвеститори като GS и JPMorgan или най-големите финансови институции в САЩ.

Не, че вярваме в теорията за „конспирацията“, но малко усилия от няколко големи финансови институции и… „воала“, купените от инвеститорите опции заложили на правилото „продавай през май и си почивай“, вече са в джоба на големите издатели на опции. В джоба им са и кол-опциите, заложили на това, че индексът ще преодолее върха си и ще продължи нагоре.

А как можете да се възползвате от забавения спад на щатските индекси спрямо останалите основни пазари?

Вижте още: Време е да смените щатските акции с немски

По два начина – със залог, че от понеделник щатските индекси ще започнат да догонват спада на останалите световни пазари или загубите им ще се ускорят, или пък с една арбитражна стратегия (за която вече писахме) – в лицето на продажба на щатски индекси и удължаване на европейски, или японски например…

Преди всичко обаче, не бива да забравяте, че търговията на фондовите борси си е рисково начинание и може да носи след себе си съществени финансови загуби… Затова бъдете внимателни!

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на фондовите пазари

Провери също

фед

Пет неща, които да гледате при срещата на Фед

Днес се очаква решението на Комитета по Отворена Парична Политика относно лихвите. И докато решението на …