събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Щатските индекси не паднаха заради третия петък на месеца?

Щатските индекси не паднаха заради третия петък на месеца?

Най-вероятно се чудите защо щатския индекс S&P 500 е на около 3% от върха си в момент, когато другите водещи индекси като Nikkei и DAX регистрираха сериозни загуби последните дни и са отдалечени на около 30% от върховете си?

Ще ви помогнем за това. Миналият петък бе третия петък на месеца. А това е един много важен ден за щатските пазари.

Вижте още: Юни може да е лош за щатските пазари

Това е денят, в който изтичат опционните контракти. Голяма част от тях са базирани върху широкия щатски индекс S&P 500 и са били свързани със залози, че индексът ще отбележи понижение или най-малкото няма да е толкова близо до върха си.

Expiration-Traps-464x315

Та какво означават настоящите стойности на индикатора – много и големи печалби за издателите на опции, обикновено институционални инвеститори като GS и JPMorgan или най-големите финансови институции в САЩ.

Не, че вярваме в теорията за „конспирацията“, но малко усилия от няколко големи финансови институции и… „воала“, купените от инвеститорите опции заложили на правилото „продавай през май и си почивай“, вече са в джоба на големите издатели на опции. В джоба им са и кол-опциите, заложили на това, че индексът ще преодолее върха си и ще продължи нагоре.

А как можете да се възползвате от забавения спад на щатските индекси спрямо останалите основни пазари?

Вижте още: Време е да смените щатските акции с немски

По два начина – със залог, че от понеделник щатските индекси ще започнат да догонват спада на останалите световни пазари или загубите им ще се ускорят, или пък с една арбитражна стратегия (за която вече писахме) – в лицето на продажба на щатски индекси и удължаване на европейски, или японски например…

Преди всичко обаче, не бива да забравяте, че търговията на фондовите борси си е рисково начинание и може да носи след себе си съществени финансови загуби… Затова бъдете внимателни!

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на фондовите пазари

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …