четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Златните фондове с рекордни покупки на метала през 2016 г.

Златните фондове с рекордни покупки на метала през 2016 г.

Търсенето на злато се е повишило с 2% през изминалата година, до най-високата си стойност от три години насам, при ниво от 4 308.7 тона, посочиха изнесените данни на World Gold Council.

Само три страни повишават златните си резерви тази година

Годишните покупки от страна на индексните фондове базирани на цената на „благородния метал“ достигнаха 531.9 тона, се казва в доклада. Това бе вторият най-голям в историята обем, след покупките на 660 тона, направени през 2009-та година.

Налице са били и продажби на метала, през четвъртото тримесечие на годината.

злато

Ръстът в покупките на индексните фондове, частично е бил неутрализиран от забавените покупки на метала от страна на централните банки, както и от страна на бижутерийната индустрия.

Търсенето на златни кюлчета и монети е било сравнително стабилно, при ниво от 1 029.2 тона.

Бижутерийната индустрия обаче, е купувала злато с най-слаби темпове от седем години насам, заради регулаторните ограничения в страни, като Индия и Китай, двата най-големи пазара на злато в света.

Най-слабо от 2010-та година насам, е било търсенето на жълтия метал и от страна на централните банки. Те са купили нетно с 33% по-малко злато, в сравнение с 2015-та година, или 283.6 тона.

Въпреки забавянето в покупките, 2016-та година е била седмата поредна година, в която централните финансови институции са били нетни купувачи на злато.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *