събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Борси / „Златните години“ за фондовите пазари приключиха

„Златните години“ за фондовите пазари приключиха

„Златните години“ по отношение на възвръщаемостта за инвеститорите приключиха, се казва в доклад на консултантската нкомпания McKinsey Global Institute (MGI).

От там прогнозират два сценария за възвръщаемостта на щатския пазар и пазарите в Западна Европа, през следващите 20 години.

Вижте още: Всеки път, когато това се е случвало на БФБ, инвеститорите са удвоявали инвестициите си

Първият вариант, залага на ниска възвръщаемост в условията на запазване на слабия ръст на световната икономика, а вторият – на по-добър ръст в условията на добро представяне на технологичните компании.

И в двата случая обаче, възвръщаемостта няма да е съпоставима с тази за последните 30 години. За САЩ и европейските пазари разликата между миналата и бъдещета годишна възвръщаемост може да е в диапазона между 1.5 и четири процентни пункта, според MGI.

golden ages

Разликата при инструментите с фиксиран доход, може да е дори по-голяма.

„Това което до голяма степен е изненадващо, че дори по-висок ръст на БВП, няма да кореспондира с по-висока възвръщаемост през следващите двадесет години“, според Сузан Лунд, партньор в института и съавтор на проучването.

Вижте още: Как кутия цигари на ден може да се превърне в милион лева след петдесет години?

Това означава, че инвеститорите ще трябва да спестяват повече, да се пенсионират по-късно, или да живеят с по-малко, след пенсионирането си.

Например 30-годишен индивид, който може да разчита на 4.5% годишна възвръщаемост, вместо на 6.5%, както е през последните тридесет години, ще трябва да компенсира, за до достигне същите спестявания, или със седем години повече работа, или с удвояване на средствата които заделя на месец.

Ако нормата на възвръщаемост се понижи дори повече – до 3.5%, индивидът ще трябва да работи с девет години повече.

За сравнение през периода 1985-2014 година, или „златните години“ за инвестициите на фондовите пазари, доходността на щатските акции бе с 1.4 процентни пункта над средната за последните 100 години, докато на Западните пазари бе с три процентни пункта по-висока.

При облигациите в САЩ доходността бе с 3.3-процентни пункта по-висока, а в Европа с 4.2 процентни пункта.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …