събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Мобиус: Златото може да поскъпне с 15% през 2017 година

Мобиус: Златото може да поскъпне с 15% през 2017 година

Златото ще поскъпне с до 15% преди края на следващата година, в среда на постепенно повишение на лихвите от страна на Фед, според Марк Мобиус, ръководител на Templeton Emerging Markets Group.

Експерт прогнозирал финансовата криза: „Крийте се“ в злато!

„Фед най-вероятно ще прибегне към плавно повишение на лихвите, като това няма да гарантира, че инвеститорите ще се оттеглят“, коментира Мобиус.

Златото поскъпна с 19% от началото на годината до момента, следствие на опасенията за стабилността на световната икономика и вота във Великобритания за напускане на ЕС.

След като Фед повиши лихвите през декември на миналата година, за пръв път от 2008-ма година насам, резервът се ограничи от по-нататъшни подобни действия на следващите си шест заседания.

злато и монети

И макар инвеститорите да залагат около 80% вероятност, да видим ново повишение на лихвите през декември, консенсусните очаквания са, че резервът няма да прибегне към агресивно повишение на лихвите догодина, в среда на глобална несигурност.

„Доларът не е толкова силен и може дори да се понижи“, коментира още Мобиус. Така, че ако това се случи, може да е в подкрепа на по-нататъшния ръст на златото“.

Златото с незабавна доставка се търгува рано тази сутрин при нива от 1 263.67 долара, или с понижение от 0.2%. През юли, благородният метал поскъпна до 1 375.34 долара, непосредствено след изненадващите резултати от референдума във Великобритания.

Инвеститорите все още държат големи позиции в злато, като те са при най-високо ниво от три години насам, към края на миналата седмица.

Мобиус не е единственият експерт, прогнозиращ по-високи цени на благородния метал през следващата година. Консенсусните очаквания на пазарните експерти, са за цена на златото от 1 347.40 долара към края на следващата година.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *