вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / Златото с пръв седмичен спад от седем седмици насам

Златото с пръв седмичен спад от седем седмици насам

Златото загуби 1% от стойността си, след като търсенето на благородния метал, като спасителен актив, в светлината на неуспешния преврат в Турция се понижи.

Причината – фючърсите на щатските индекси възстановиха спада си и сочат отваряне за индексите на положителна територия и най-вероятно нови исторически върхове за някои от тях.

Съотношението злато-сребро се връща към средните си стойности, какво означава това?

Щатският долар поскъпна спрямо йената по време на азиатската търговия, което бе друго изражение на излизането на инвеститорите от „сигурните активи“ и насочване на инвестиции в акции.

По-добрите от очакванията данни за щатската икономика, до голяма степен бяха друга причина в основата на поевтиняването на златото.

злато

Спот цената на златото, регистрира най-ниска стойност от 1 324 долара за унция, или понижение от нивото на метала при 1 329 долара по-рано през деня.

Златото загуби близо 2% от стойността си през изминалата седмица, което бе първото му седмично понижение от седем седмици насам.

„Цената на златото усеща известен низходящ натиск, поради промяната на рисковите настроения на пазарните участници“, смята Марк То, ръководител на хонконгската финансова институция Wing Fung Financial Group, цитиран от Bloomberg.

Защо потенциалът за поскъпване на златото е неограничен?

„Хората очакват централните банки по света да добавят нови пакети от стимули към политиките си, което променя апетита към риск на инвеститорите“, допълва още То.

Техническите анализатори, прогнозират по-нататъшно понижение на златото към следващата ключова подкрепа при 1 313 долара за унция, въз основа на нивата на Фибоначи.

Предвид на това, че златото не успя да докаже ролята си на повишаващ се актив в моменти на несигурност, спекулантите са намалили рекордните си „бичи залози“ върху метала за пръв път от пет седмици насам, според данни на комисията за търговия с фючърси.

Позитивните данни за продажбите на дребно в САЩ за юни, бяха друг фактор, с негативно въздействие върху жълтия метал.

При останалите благородни метали, среброто поевтиня с 1% до 19.99 долара за унция, докато платината поскъпна с 0.1% до 1087 долара за унция.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …