събота , януари 20 2018
Начална Страница / Имоти / Щатските имоти все по-недостъпни

Щатските имоти все по-недостъпни

Растящите лихви по ипотечните кредити и повишението в цените, правят имотите в САЩ по-недостъпни за купувачите. Нещо повече, достъпността на имотите в най-голямата световна икономика, е най-ниска от седем години насам, към края на изминалата година. Това сочи изследване на Black Knight Financial Services.

В момента са нужни 22.2% от средния доход на домакинство, за да се посрещне месечната вноска и лихвите по ипотечен кредит, за покупка на имот. Месечната вноска, за средностатистически имот в САЩ, се е повишила с 10 процента, само през последните четири тримесечия, сочи още изследването.

За сравнение по време на имотния балон от 2005-2006-та година, са били необходими 36% от средния доход, за да се позволи покупката на имот, като лихвите по 30-годишните кредити и цените, бяха далеч по-високи.

Експертите припомнят, че е налице съществена разлика в средата между тогава и сега. По време на пика в цените на имотите, повечето купувачи не са ползвали 30-годишни кредити с фиксирани лихви. Те ползваха, всякакъв род „нестандартни“ ипотечни кредити, без необходимостта да заделят първоначална вноска, както и без да могат да се облагодетелстват от рекордно ниски лихви. Именно, тези инструменти, до голяма степен подхраниха ипотечната криза и доведоха до така нареченото „пукане на имотния балон“, което впоследствие се превърна в световна финансова криза.

Ръстът в цените на имотите, до голяма степен e в основата на проблема с достъпността им, смятат експертите. През декември на миналата година, имотите поскъпнаха с цели 7.2%, в сравнение със същия месец на предходната година, според данни на CoreLogic.

„Към края на 2016-та година, националният индекс на CoreLogic бе с 3.9% под стойността от историческия му пик през април на 2006-та година“, според Франк Нотафт, главен икономист в CoreLogic. „Очакваме индексът да добави нови 4.7% през настоящата година, което би инициирало нов пик в номинално изражение, до края на годината“, прогнозира още експертът.

Цените на имотите в някои щатски региони, вече достигнаха нови историческо пикове, като например в Калифорния, Колорадо и Тексас. Причина за рекордните цени, вече не са само ниските лихви, а до голяма степен – слабото предлагане на имоти.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *