вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Имоти / Р. Шилер: Ако искате имот, действайте! Винаги ще има рискове…

Р. Шилер: Ако искате имот, действайте! Винаги ще има рискове…

Когато един нобелов лауреат предупреждава за нещо, добре е инвеститорите да имат едно наум. А когато Робърт Шилер предупреждава за имотите в САЩ, то нещата стават още по-сериозни.

Индексът следящ цените на имотите в САЩ се повиши с 5% на годишна база по последни данни, което е над регистрирания ръст от 4.8% през предходните две години.

Колко достъпни са имотите в сравнение с останалите европейски страни?

Наскорошният ръст в търсене на имоти доведе до това цените на имотите да се върнат при предкризисните си нива от 2006-та година.

достъпни имоти

В същото време продажбите се понижиха с 0.9% през август на месечна база, което може да е и първия признак за забавянето в сектора на недвижими имоти.

В допълнение, високите цени на имотите изкарват много от потенциалните купувачи от пазара, като те не могат да открият имоти, отговарящи на тяхната покупателна способност.

„Винаги има причина да се опасяваме от предстоящ колапс в цените на имотите“, коментира Робърт Шилер, отличаван с нобелова награда за икономика и основател на индекса S&P/Case Shiller Index, следящ цените на имотите в големите щатски градове.

Шилер бърза да уточни обаче, че е налице една съществена разлика между настоящия бум при имотите и този в края на 2006-та година. „Хората в момента са във фаза на изчакване. Те не са толкова убедени, че цените на имотите ще продължат още много нагоре“, коментира Шилер, пред финансовото издание Yahoo Financ.

Според само 38% от наемателите, в момента е добре да се купуват имоти. Цените на имотите в САЩ са достигнали нови рекордни стойности поне на една четвърт от щатския пазар.

И докато потенциалните купувачи продължават да се облагодетелстват от ниските лихви, големият въпрос е кога ще станем свидетели на по-сериозното им повишение. А такова, не малко експерти очакват да се случи в следващата година-година и половина. Това се очаква да е още един фактор, който да охлади „понагорещения“ имотен пазар.

Според Шилер, много е трудно да се прецени, как пазарът ще реагира на повишаващите се лихви.

„Фед повиши за пръв път лихвите миналия декември, само с четвърт процент. Дори и да видим повишение на лихвите с между нов четвърт и половин процент, това може да не е голяма работа. От друга страна, това може да промени очакванията на пазара по отношение на бъдещата политика и вече да се превърне в голяма работа“, смята още нобеловият лауреат.

„Моето мнение е, че ако искате да си купите имот, действайте. Винаги ще има рискове…“, съветва още Шилер.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *