понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Как да си купите имот без кредит?

Как да си купите имот без кредит?

Темата за покупка на недвижим имот е по-актуална отвсякога. От една страна лихвите по кредитите се понижават, от друга тези по депозитите са при рекордно ниски стойности. В допълнение цените на имотите се оттласнаха от дъното си и отбелязаха съществен ръст през последните две години, като достъпността на имотите е сред най-високите за последните седем години.

Кой е най-добрият месец и ден за покупка на имот?

И все пак, много хора предпочитат да погледнат към така мечтаната покупка, но без да ползват ипотечен кредит. Ето няколко начина да направите това, дадени не от кой да е от експертите на водещата банка у нас – УниКредит Булбанк:

достъпни имоти

1. Спестени пари

Спестили сте достатъчно пари в банката – от заплата, хонорари, рента, закуски (хм, как успяхте?!). Поздравления, вие сте един от малцината. Решението, което трябва да вземете, е дали да не инвестирате тези спестени пари в нещо, което да ви донесе в бъдеще значително по-висока заплата или доходност, отколкото би била банковата лихва по един ипотечен заем.

Това може да стане, ако бъдат вложени в бизнес с добра възвращаемост, в по-високо образование (напр. MBA или докторат в престижен университет), вместо в купуването на жилище в настоящия момент.

2. Започвате да спестявате сега

Ако можете да спестявате в банковата си сметка по 500 лева на месец в продължение на 10 години, при сегашните лихви от около 1% годишно в края на периода ще имате малко над 63 000 лева.

Според цените в момента за тези пари ще можете да купите 50 кв. метра на цена около 600 евро на квадрат. Ако имате нужда от жилището сега и не искате да чакате с години, както обичайно се е чакало по времето на комунизма, все пак потърсете своята избрана банка.

3. Заем директно от строителя

инвестиция недвижими имоти

Питайте вашия строител дали го предлага. В някои държави, например в Египет, тази практика е доста разпространена. Но тъй като се предполага, че строителят е специалист в друго, вероятно няма да може да предложи достатъчно изгодни условия.

Често обаче самите строители ползват ипотека за издигането на сградата и се договарят с банката да дава преференциални ипотечни кредити за бъдещите купувачи на апартаментите им.

4. Пробвате се в crowdfunding платформа

От английски терминът crowdfunding означава „групово финансиране“. Обичайно се използва от млади предприемачи, които канят всеки, който иска, да даде по колкото може за реализиране на някаква бизнес идея.

Можете да го направите, като регистрирате желанието си да получите финансиране за жилище, в платформи като Kickstarter или IndieGoGo. Подготовката е лесна: просто откривате сметка в банката и чакате парите да потекат. Имайте предвид, че едва ли ще е толкова просто. Неотдавна един много по-опитен човек се пробва да стане „Първи демократично създаден български олигарх“ в IndieGoGo като предложи идеята да събере напълно прозрачно първия си милион. Познайте дали това се случи…

Продължава на следваща страница…

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *