неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Имоти / Цените на имотите в еврозоната само в една посока – Нагоре!

Цените на имотите в еврозоната само в една посока – Нагоре!

Явно цените на имотите в Европа не признават друга посока в момента, освен тази нагоре. Изследване на Европейската централна банка посочи, че цените на недвижимите имоти, в страните ползващи еврото като основна валута, са се повишили над средните в дългосрочен план.

Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции

Като цяло, имотите в еврозоната са поскъпнали с 3% през второто тримесечие, след повишение от 2.7% през първите три месеца на годината и 2.2% през последните три на миналата година.

От ЕЦБ обаче посочват още, че „възстановяването в цените на имотите“, може да е още в начална фаза, както и че няма признаци за „балонизирането“ им.

доходност наеми

„Оценката на финансовите измерения по отношение на цените на имотите в еврозоната сочи, че цените на имотите отговарят на фундамента и не проявяват признаци на крайно високи стойности, каквато бе ситуацията през 2007-ма година“, се казва в анализ на базираната във Франкфурт финансова институция.

От банката уточняват още, че направените изводи са за пазара като цяло, а ситуацията на определени пазари и в определени страни, може да е по-различна.

Пазарът на имоти до голяма степен се възстановява, в следствие на отрицателните лихви, поддържани от централната банка, които тласнаха много от инвеститори към имотите, в търсене на по-добра доходност за своите спестявания.

Сериозното повишение в цените на имотите, особено в някои страни, издига на дневен ред въпроса, дали няма опасност от прегряване в сектора, подобно на това в Испания и Ирландия през 2008-ма година.

Най-голямата икономика в Европа – немската, подготвя мерки за предпазване от прегряване на имотния сектор. Цените на имотите в някои водещи немски градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен, се повишиха с над 30% през последните пет години.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *