сряда , декември 13 2017
Начална Страница / Имоти / Два грешни мотива да си купите имот

Два грешни мотива да си купите имот

Покупката на имот само по себе си не е лошо решение. Вече посочихми няколко добри причини да направите това. Сега обаче, ще се спрем на две не толкова основателни причини, да направите една от най-големите покупки в живота си:

Няколко добри причини да инвестирате в имот в момента

„Няма по-добър начин да се забогатее от покупката на недвижим имот“

Ако мислите да забогатеете с инвестиция в недвижим имот, то може би е по-добре да преосмислите концепцията си.

Историята на развитите пазари сочи (трудно е да се обърнем към родната действителност поради липса на достатъчно дълъг период за изследване), че имотите често са генерирали доходност, далеч по-ниска от тази на алтернативни активи.

инвестиция недвижими имоти

От 1975-та година насам, имотите са генерирали доходност за инвеститорите на щатските пазари в размер на 4.8%, при такава от фондовите пазари в размер на 8.1%. За целия разглеждан период до миналата година, имотите са донесли сумарен доход за инвеститорите в размер на 595%, при средно 2 352% от инвестициите в акции.

Както и ние не веднъж сме загатвали, налице е сериозна връзка между посоката на движение на имотите и акциите на родния пазар (макар имотите да са далеч по-слабо волатилни).

Или казано по друг начин, въпреки, че имотите са донесли по-добра доходност за последните 12 години (следствие на срива на фондовия пазар), то за следващите 12 години нещата могат да са далеч по-различни, ако двата алтернативни актива продължат в посоката си нагоре.

„Търсите регулярен доход под формата на наеми“

Да, наемите носят добра годишна доходност в момента от над 5%. Това е над 5 пъти повече, от това което най-добрите депозитни предложения предлагат на спестителите в момента. Отново обаче, тук става въпрос на инвестиционни алтернативи.

Не забравяйте, че получаването на доходността от наемите е свързана с много други главоболия и разходи. Тази доходност в идеалния случай е – при пълна заетост на имота, липсата на щети или нужда от подмяна на счупени електроуреди.

недвижими имоти

Често на наемодателите обаче, им се налага да правят сериозни ремонти след напускане на наематели. В допълнение имотите им често не са наети целогодишно, или пък за да задържат „качествени наематели“ трябва да намалят нивата на наемите (или поне да не ги повишават с пазарните темпове). В допълнение може да им се налага да покриват неплатени сметки, да водят съдебни дела и т.н.

Чудите се да си купите имот или да живеете под наем?

А каква е алтернативата на това?

Да получавате дори по-висока доходност, от инвестиции в специализирани фондове, инвестиращи в недвижими имоти, без да се занимавате с досадните неща свързани с отдаването на имот под наем.

Продължава на следваща страница…

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *