понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Ето защо имотите в София са недостъпни…

Ето защо имотите в София са недостъпни…

Какъв е нормалният процент от дохода, който да заделяте за имотни разходи? Това безспорно е един от най-важните въпроси, които предстоят на всеки потенциален купувач на имоти.

В глобалната мрежа, можете да срещнете всякакъв род отговори на този въпрос, като най-честата цифра, около която се въртят съветите е 30-40% от дохода.

Преди да погледнете изобщо към покупката на имот обаче, трябва да си зададете един критичен въпрос – можете ли да си го позволите?

Наемите в София, почти толкова недостъпни колкото в Маями

Ще ви се наложат ли в средносрочен план, по-значителни и наложащи разходи – като например образование на децата, изграждане на фонд за спешни нужди, подсигуряване на старините, или пък стартиране на собствен бизнес.

недвижими имоти

Ако отговорът е „да“, то много е вероятно 40% от дохода ви да е твърде амбициозна цел, която да не ви позволява да заделяте почти за нищо друго, след като покривате задължителните си месечни разходи.

Все повече стават експертите, които препоръчват, разходите ви за имот да не превишават 25-30% от дохода ви, което да ви позволява да пестите за другите си поставени цели.

Обикновено банковите институции са склонни да определят нивото на допустимата вноска по ипотечен кредит до 40%, защото приемат, че най-вероятно ще имате други кредити, или задължения.

Дори и банката да е склонна да ви отпусне по-голям кредит обаче, за покупката на имот, замислете се добре, дали няма да ви натоварва прекомерно. В крайна сметка, не банката ще е тази, която ще плаща вашето задължение, най-вероятно през следващите 15-20, или дори повече години.

Ако приемем, че ограничите размерът на вноската по ипотечния кредит до 30% от дохода си, то един софиянец, със среден доход от 1 200 лева, не бива да си позволява наем или кредит, с по-голяма вноска от 360 лева на месец.

А тази сума едва ще му стига да наеме двустайно жилище, да не говорим, за покупка на имот. С тази вноска, може да бъде теглен кредит от 75 000 лева, или близо 38 000 евро, за максималния срок, в който банките отпускат кредити, който е 35 години.

Въз основа на цените на имотите в момента и факта, че двустайните жилища, вече масово са при цени над 50 000 евро, то ще трябва да имате заделени поне 12-15 000 евро, преди да започнете да обмисляте покупка на имот.

Ако искате тристайно жилище, то имайте в предвид, че цените стартират от 65-70 000 евро, така, че със сигурност ще трябва да включете дохода и на втори член на домакинството.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *