четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Имотите в София почти толкова недостъпни, колкото във Великобритания

Имотите в София почти толкова недостъпни, колкото във Великобритания

Британците се отличават с един от най-недостъпните пазари на недвижими имоти в света. Във връзка с това, от финансовия институт National Institute for Economic and Social Research предупредиха, че хората закупили имот в момента е много по-вероятно да са по-бедни когато се пенсионират от тези, живеещи под наем.

Вижте още: Мислите, че имотите ще поскъпват… Инвестирайте в акции!

Хората закупили имоти се очаква да получават с 15% по-малък пенсионен доход, от тези които живеят под наем и не плащат ипотека, сочат данните на NIESR. Те на практика ще притежават имота, но ще разполагат с по-малко кеш, когато се пенсионират, прогнозират още от там.

not for sale

„От индивидуална гледна точка, покупката на имот, като цяло е инвестиция. Без да се повишава предлагането, покупката на имот е свързана с трансфер на богатство“, коментират от института.

В условията на ограничено предлагане обаче, и силно търсене, цените на имотите във Великобритания се повишиха значително през последните години.

Вижте още: Къде са най-недостъпните наеми в света?

Средната цена да се купи имот във Великобритания е при ниво от 284 000 паунда, според националната статистика, като става въпрос за имот със средна площ от 76 кв. м.

Междувременно средния доход в Обединеното Кралство е 26 000 паунда, или само с 3% по-високо отпреди кредитната криза през 2007-2008 година.

Или средния имот съотнесен към дохода е със съотношение 10.92.

Как стоят нещата у нас?

Вижте още: Няколко добри причини да си купите имот в момента

Както вече писахме, родната столица София се отличава с едни от най-достъпните имоти сред столиците в ЦИЕ.

При средни цени на имотите от около 820 евро за квадратен метър в София и средно жилище от 76 кв. м., то цената му възлиза на 62 320 евро.

Средния доход на софианец можем да сметнем при ниво от около 6 000 евро на година, или съотношението цена на средния имот към средногодишния доход е 10.4. Както виждаме то доста се доближава до това във Великобритания.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …