събота , август 19 2017
Начална Страница / Имоти / Имотите в София почти толкова недостъпни, колкото във Великобритания

Имотите в София почти толкова недостъпни, колкото във Великобритания

Британците се отличават с един от най-недостъпните пазари на недвижими имоти в света. Във връзка с това, от финансовия институт National Institute for Economic and Social Research предупредиха, че хората закупили имот в момента е много по-вероятно да са по-бедни когато се пенсионират от тези, живеещи под наем.

Вижте още: Мислите, че имотите ще поскъпват… Инвестирайте в акции!

Хората закупили имоти се очаква да получават с 15% по-малък пенсионен доход, от тези които живеят под наем и не плащат ипотека, сочат данните на NIESR. Те на практика ще притежават имота, но ще разполагат с по-малко кеш, когато се пенсионират, прогнозират още от там.

not for sale

„От индивидуална гледна точка, покупката на имот, като цяло е инвестиция. Без да се повишава предлагането, покупката на имот е свързана с трансфер на богатство“, коментират от института.

В условията на ограничено предлагане обаче, и силно търсене, цените на имотите във Великобритания се повишиха значително през последните години.

Вижте още: Къде са най-недостъпните наеми в света?

Средната цена да се купи имот във Великобритания е при ниво от 284 000 паунда, според националната статистика, като става въпрос за имот със средна площ от 76 кв. м.

Междувременно средния доход в Обединеното Кралство е 26 000 паунда, или само с 3% по-високо отпреди кредитната криза през 2007-2008 година.

Или средния имот съотнесен към дохода е със съотношение 10.92.

Как стоят нещата у нас?

Вижте още: Няколко добри причини да си купите имот в момента

Както вече писахме, родната столица София се отличава с едни от най-достъпните имоти сред столиците в ЦИЕ.

При средни цени на имотите от около 820 евро за квадратен метър в София и средно жилище от 76 кв. м., то цената му възлиза на 62 320 евро.

Средния доход на софианец можем да сметнем при ниво от около 6 000 евро на година, или съотношението цена на средния имот към средногодишния доход е 10.4. Както виждаме то доста се доближава до това във Великобритания.

Провери също

недвижими имоти

За звездите и имотите

Богатите и известните имат слабост към имотите. Те обаче, много често имат специфични изисквания свързани …