Начална Страница / Имоти / Няколко имотни тренда за 2017-та година

Няколко имотни тренда за 2017-та година

Приближаваме към края на една изключително успешна за недвижимите имоти година. През нея, видяхме съществен ръст не само в броя на сделките, но и в цените на имотите.

Време е да погледнем към това какво да очакваме през следващата година…

Първо ще започнем с това, че ръстът в цените най-вероятно ще се „охлади“ съществено. Поскъпване от 10-15% при имотите, в рамките на година, определено е доста голямо. Не това обаче, ще е основната причина, да станем свидетели на сериозно забавяне в темпа на поскъпването на имотите, което очакваме да в рамките на между нула и пет процента.

имоти

По-скоро, големият брой нови проекти, стартирани от строителните предприемачи „видели лъч надежда“ и сериозно търсене, до голяма степен ще е основна причина за тези очаквания. Няма как да не сте забелязали, изключително активното строителство. Замръзени проекти, отново функционират и се строят с пълна сила.

Позабавяне в ръста на търсенето, на което е възможно да станем свидетели през следващата година, е друга причина, която ще предопредели по-бавния ръст в цените.

Първата вълна от инвестиции към имотите, след възстановяването на депозитите от КТБ, вече е поизчерпана. По-нетърпеливите купувачи, се сдобиха с имоти, а потенциалните купувачи, които отложиха покупката си, е много вероятно да поизчакат излизането на новите проекти – след година, две.

И то не, за да търсят по-добри цени, а по-скоро, за да имат по-голям избор в предлаганите имоти, които да се отличават с по-високо качество и да отговарят в по-голяма степен на критериите им.

Как да инвестирате в недвижими имоти, без реално да купувате имот?

Безспорно един от основните проблеми на имотния пазар в момента, който до голяма степен изстреля цените на имотите толкова бързо, бе липса на достатъчно по обем адекватно предлагане на имоти с добро съотношение цена-качество и локация.

В тази насока, много от потенциалните купувачи, е възможно да останат настрана от пазара догодина, поради липсата на предлагане, което да отговаря на техните критерий за локация и качество.

Като друга тенденция, която очакваме за догодина е безумието свързано с „покупката на имоти на зелено“, да започне да се овладява. Ограниченото предлагане и гладът на паникьосани купувачи, да не изтърват „последния влак“, направи покупките на „зелено“ отново много актуална в момента.

Проблемът обаче, е че цените на имоти, които ще са готови след 2, или дори 3 години, са при нива често при тези на готови и дори обзаведени имоти! С излизането на повече проекти и имоти на пазара (включително и от продавачи, които са изчаквали по-високи цени), е много възможно, догодина „манията при покупките на имоти на зелено“, на подобни високи цени, да премине…

Когато говорим за безумия, няма как да не отбележим и факта, че в някои търсени дестинации и квартали, ограниченото предлагане там, да не изстреля и цените на панелките нагоре. Те често са при нива на „новото строителство“, или още една тенденция, която е много вероятно да започне да се променя догодина.

Провери също

небостъргач

Финансовото сити в Лондон ще се сдобие с нова най-висока сграда

Властите в Лондон, одобриха плановете за изграждане на най-високата сграда във финансовото сити на британската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *