вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Имоти / Няколко имотни тренда за 2017-та година

Няколко имотни тренда за 2017-та година

Приближаваме към края на една изключително успешна за недвижимите имоти година. През нея, видяхме съществен ръст не само в броя на сделките, но и в цените на имотите.

Време е да погледнем към това какво да очакваме през следващата година…

Първо ще започнем с това, че ръстът в цените най-вероятно ще се „охлади“ съществено. Поскъпване от 10-15% при имотите, в рамките на година, определено е доста голямо. Не това обаче, ще е основната причина, да станем свидетели на сериозно забавяне в темпа на поскъпването на имотите, което очакваме да в рамките на между нула и пет процента.

имоти

По-скоро, големият брой нови проекти, стартирани от строителните предприемачи „видели лъч надежда“ и сериозно търсене, до голяма степен ще е основна причина за тези очаквания. Няма как да не сте забелязали, изключително активното строителство. Замръзени проекти, отново функционират и се строят с пълна сила.

Позабавяне в ръста на търсенето, на което е възможно да станем свидетели през следващата година, е друга причина, която ще предопредели по-бавния ръст в цените.

Първата вълна от инвестиции към имотите, след възстановяването на депозитите от КТБ, вече е поизчерпана. По-нетърпеливите купувачи, се сдобиха с имоти, а потенциалните купувачи, които отложиха покупката си, е много вероятно да поизчакат излизането на новите проекти – след година, две.

И то не, за да търсят по-добри цени, а по-скоро, за да имат по-голям избор в предлаганите имоти, които да се отличават с по-високо качество и да отговарят в по-голяма степен на критериите им.

Как да инвестирате в недвижими имоти, без реално да купувате имот?

Безспорно един от основните проблеми на имотния пазар в момента, който до голяма степен изстреля цените на имотите толкова бързо, бе липса на достатъчно по обем адекватно предлагане на имоти с добро съотношение цена-качество и локация.

В тази насока, много от потенциалните купувачи, е възможно да останат настрана от пазара догодина, поради липсата на предлагане, което да отговаря на техните критерий за локация и качество.

Като друга тенденция, която очакваме за догодина е безумието свързано с „покупката на имоти на зелено“, да започне да се овладява. Ограниченото предлагане и гладът на паникьосани купувачи, да не изтърват „последния влак“, направи покупките на „зелено“ отново много актуална в момента.

Проблемът обаче, е че цените на имоти, които ще са готови след 2, или дори 3 години, са при нива често при тези на готови и дори обзаведени имоти! С излизането на повече проекти и имоти на пазара (включително и от продавачи, които са изчаквали по-високи цени), е много възможно, догодина „манията при покупките на имоти на зелено“, на подобни високи цени, да премине…

Когато говорим за безумия, няма как да не отбележим и факта, че в някои търсени дестинации и квартали, ограниченото предлагане там, да не изстреля и цените на панелките нагоре. Те често са при нива на „новото строителство“, или още една тенденция, която е много вероятно да започне да се променя догодина.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *