неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Паричната реформа в Индия засегна пазара на имоти

Паричната реформа в Индия засегна пазара на имоти

Решението на министър-председателя на Индия – Нарендра Моди, да изтегли от обръщение банкнотите с номинал 500 и 1000 рупии, в борбата му срещу „сивата икономика“ и корупцията, засегна сериозно пазара на недвижими имоти.

Двете банкноти допринасяха за около 86% от кешът в циркулация в развиващата се икономика, според данни на централната банка.

Шокиращото решение стана реалност в началото на ноември, а от тогава, активността в продажбите на имоти се понижи драстично.

Една от причините е факта, че основна част от покупките на имоти в Индния, се правеше с пари в брой, основно за да се избягват плащанията на данъци. Липсата на банкноти с по-голям номинал обаче, направи тези покупки почти невъзможни.

india

Имотните експерти прогнозират, че за да се възстанови активността на купувачите на имоти, то предприемачите ще трябва да правят сериозни отстъпки.

„Купувачите се обаждат да питат дали цените на имотите са се понижили“, коментира строителен предприемач. Той продава апартаменти с площ от около 60 кв. м., срещу сумата от 2 милиона рупии, или 29 000 долара.

Несигурността и силното понижение в търсенето на имоти, е много вероятно да доведе до сериозен спад при имотите във водещите градове на Индия, като Мумбай и Гургаон, като много експерти говорят дори за понижение от 30% през следващата година.

Не само пазарът на имоти обаче, е засегнат от изкарването на банкнотите от обръщение. Сериозни оплаквания имат почти всички големи търговски вериги в страната, които стават свидетели на сериозно понижение в оборотите им.

Моди защити решението си, като заяви – „Нашите политики са фокусирани върху подобряване на дългосрочното състояние на Индия и социалните перспективи, а не към краткосрочните заглавия“.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *