вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Имоти / Как се изчислява възвръщаемостта на инвестицията в недвижим имот?

Как се изчислява възвръщаемостта на инвестицията в недвижим имот?

Възвръщаемост на инвестицията (ROI) е термин използван в счетоводството. Той сочи какъв процент от вложените средства са се върнали на инвеститора, след приспадане на свързаните с инвестицията разходи.

И макар това да звучи сложно за хората без счетоводно образование, на практика е много просто.

Как се изчислява?

Седем повратни точки във финансовия ви живот

Съотношението се изчислява, като от генерираните следствие на инвестицията приходи, се извадят съпътстващите разходи и впоследствие разликата се раздели на първоначално инвестираната сума.

Ето един прост пример:

възвръщаемост

Да кажем, че сте си купили имот на стойност 100 000 лева. След реновиране на имота, което ви излиза 50 000 лева, го продавате срещу 200 000 лева.

Как изчисляваме възвръщаемостта на инвестицията?

От сумата на продажбата 200 000 вадим 150 000 лева (първоначалната цена на покупка плюс инвестираните за ремонт 50 000 лева). Разликата от 50 000 лева, делим на първоначално инвестираната сума от 150 000 лева и получаваме 0.33.

Когато умножим това съотношение по 100, ще получим и съотношението в процент – 30%. Или възвръщаемостта на тази инвестиция е 30%, което си е едно изключително добро постижение, в среда на рекордно ниски лихви.

Разбира се за инвеститорите е важно и за колко време са постигнали тази доходност. Тоест колко време им е отнело да реновират и впоследствие да продадат имота.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …