неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Имоти / Как да купите имот в Турция?

Как да купите имот в Турция?

Пазарът на недвижими имоти в Турция, преживя сериозно забавяне, следствие на политическата нестабилност в страната и строителния бум. Така, че според някои експерти, той се доминира от „купувачите“, което може би предоставя добри възможности за инвеститорите.

Преди това обаче, трябва добре да проучите пазара, който се отличава със своите специфики, съветват специалистите.

Инвестиция в имот във Валенсия носи до 10% годишна доходност?!

Открийте правилния брокер!

Първата и може би най-важна стъпка по пътя към покупка на недвижим имот в Турция, е да намерите сигурен брокер. Обикновено, като такива могат да се приемат местни филиали на добре познати световни имена в сферата на консултациите с недвижими имоти.

имоти Истанбул

Важно е, този международен брокер, да разполага с местен филиал, който е добре запознат с особеностите и спецификите на местния пазар на недвижими имоти, съветват още експертите.

„Всеки потенциален купувач на имоти в Турция, може или да се довери на международни компании като JLL, Cushman Wakefield, или да потърси агенция за недвижими имоти, която е специализирана в продажбата на турски имоти на чужденци“, съветва Керим Бертранд, управляващ директор на консултантската агенция Reidin.

На следващо място, трябва да се информирате къде може да купувате и къде не. В Турция има определени райони, където чуждестранните инвеститори могат да купуват имоти и такива ограничени за покупки, поради стратегически или военни интереси.

Трябва да сте сигурни, че в района, в който искате да си купите имот, се допуска покупка от страна на чуждестранни инвеститори. Именно поради тази причина е добре да ползвате услугите на надежден брокер.

Задължително е да проверите имота, който възнамерявате да закупите за тежести и това дали е ипотекиран. В допълнение, имотът трябва да има разрешителни за това да бъде обитаем. Наличието на такива документи са задължителни, за да се получи ипотека срещу него.

Купувачите са длъжни да подадат молба към регулаторните органи, за да са сигурни, че не се намира в забранена за продажба за чужденци зона. Обикновено одобрението на сделката, се получава в рамките на между четири до пет седмици, коментират имотните експерти.

Наемете адвокат!

За да се оправите по-добре в морето от изисквани документи в страната, както и с местното законодателство, експертите препоръчват, да ползвате услугите на адвокати. Отново се препоръчват имена на агенции, филиали на популярни западни компании.

Вземете в предвид таксите!

Добре е инвеститорите да са наясно с таксите и комисионите, които ще трябва да платят в процеса на покупка на недвижим имот в Турция.

Трябва да очаквате да платите комисиона на агенцията по недвижими имоти, в границите на около 3% от продажната цена. Адвокатската кантора, ще ви струва нови около 1%, като имате и такса за прехвърляне на имота в размер на 2%. В допълнение идва и таксата за регистрация на сделката, в размер на 50 евро.

Други разходи може да имате, свързани с превода на паспорта ви, застраховка срещу земетресение, както и ДДС в размер на 18%, за имоти с големина над 150 квадратни метра, продаващи се от строителните предприемачи.

Най-важното за потенциалните купувачи обаче, е да преговарят, да не бързат с процеса на покупка и да задават много въпроси, съветват още имотните експерти.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *