петък , януари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Продавате имот, започнете от цената…

Продавате имот, започнете от цената…

Ако се опитвате да продадете имота си, поставянето на правилна цена за него е критично за крайния ви успех.

Какъв трябва да е вашия ориентир… – продажната цена на подобни на вашия имот в квартала, в който живеете. Забележете, че тук става въпрос за продажна, а не за цена на база на офертите в някой от големите сайтове за продажба на имоти.

За съжаление достъпът до тази информация не е публичен, като можете да се обърнете за консултация или съвет към някои от големите брокери, за които сте чували, че оперират във вашия квартал.

Вижте още: Как да продадете имота си на по-добра цена?

Друго което можете да направите, е да поразпитате. Най-вероятно имате представа кои са хората във вашия вход или квартал, които знаят и са чували всичко. Може да е продавача в местния магазин или съдържателя на някое местно „капанче“.

Питайте за имоти, които са били продадени наскоро, около вас, с характеристики подобни на вашето жилище. Най-малкото, с което ще се сдобиете като информация, е средната цена за квадратен метър в квартала ви, което да ви даде ориентировачна представа за стойността на имота ви.

Ръкостискане

Веднъж като се ориентирате за това, какви са средните продажни цени на имотите в квартала, това което не искате да направите със сигурност, е да сте най-скъпо продавания апартамент наоколо.

Ако например средната продажна цена на двустайно жилища във вашия квартал е 50 000 евро, не бива да определяте продажна цена с 10% отгоре, тоест 55 000 евро с идеята, че купувачът ще поиска отстъпка и в крайна сметка ще си „стиснете ръцете“ на 50 000 евро.

Проблемът на по-високите офертни цени е, че те автоматично отблъскват потенциалните купувачи. Последните дори няма да си направят труда да дойдат да видят имота ви. Най-вероятно ще ви приемат за един от многото „фалшиви продавачи“, които нямат истинско намерение да продават имота си, а просто пускат текстови оферти, да видят каква е стойността на имота им.

Ако наистина сте мотивиран да продадете имота си, пуснете офертна цена на средната продажна или дори малко под нея – примерно с 5%. Това ще инициира масиран интерес от страна на купувачите. Трябва да имате в предвид, че никой не ви задължава да продадете на тази цена.

Когато има конкуренция между купувачите обаче, е много по-лесно да достигнете до средната за квартала продажна цена, която е леко над вашата обявя.

Ако сте в много „горещ квартал“, към който интересът нараства непрекъснато, дали заради строяща се спирка на метрото или друг голям инфраструктурен проект, можете да опитате и с оферта малко над средната за района продажна цена. Не бива обаче офертната цена да е много по-висока, защото ще постигнете нежелания ефект на „убиване на интереса“ (допустимо е в границите на около 5%).

Провери също

Как изглежда най-скъпият апартамент в Стокхолм?

Най-скъпият апартамент в Стокхолм е със собствен басейн и румсервиз. Ето как изглежда отвътре. Вижте …