понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Имоти / Искате да продадете имота си на по-добра цена?

Искате да продадете имота си на по-добра цена?

Да продадете имота си на добра цена е от изключителна важност за благосъстоянието ви, предвид на факта, че това е може би най-значимият актив, който притежавате.

Вижте още: Кодовите думи в обявите за недвижими имоти и какво означават

Ето няколко насоки, които да спазвате, когато продавате имот, за да се облагодетелствате максимално, дадени от експертите:

1. Поставете правилна цена

Това е един от най-критичните фактори за реализирането на имота ви. Цената трябва да не е по-висока от тази на пазара, района и жилищата с подобен размер и качества във вашия квартал. В същото време не бива и да е много по-ниска.

Property Value - Real Estate concept on blue background

Много по-ниската цена от една страна събужда усещането за нередност и може да откаже много потенциални купувачи, а от друга – ви лишава от възможността да получите повече средства за имота си.

Вижте още: Няколко причини да си купите имот в момента

Сред предимствата на малко по-ниска цена от пазарната е факта, че такава може да събуди сериозен интерес и конкуренция сред потенциалните купувачи и дори в крайна сметка да доведе до по-високи оферти от първоначално обявената цена. Такава цена ще ви помогне и по-бързо да реализирате имота си, ако ви се налага.

2. Обмислете първата оферта

„Наистина обърнете внимание на първата оферта, която получите“, съветва експертът Крис Леавит от „Million Dollar Listing: Miami“. „Защото това най-вероятно ще е най-добрата оферта“, допълва още той.

продажба имоти

Леавит, някога е продал апартамент в Маями, срещу 34 милиона долара, което е най-високата цена плащана за подобен имот във Флорида. Той е добре запознат с похватите на преговорите.

„Най-добрите оферти, обикновено идват в началото на листването на един имот, така че е добре да се вслушвате в тях“, коментира експертът.

3. Имайте план „Б“

Всеки потенциален продавач на имот, трябва да има своя план „Б“. Това е сценария какво ще прави, ако не успее да продаде имота си.

plan b

Дали това ще е оттеглянето му от пазара и пускането му под наем или ще е реновиране и живот в него, няма значение.

Наличието на подобен сценарий, дава сила на продавачите при потенциалните преговори и ги предпазва от емоционални грешни решения и приемане на „лоши сделки“.

4. Не се поддавайте на емоциите

Много от продавачите са емоционални, защото придават на имотите си емоционална стойност, заради годините прекарани в тях и всички щастливи моменти.

negotiation_real_estate-702x336

Трябва обаче, да се отърсите от тези емоции, когато преговаряте с потенциални купувачи, защото в противен случай рискувате да имате необсновано високи очаквания или изисквания.

Имотите в София най-достъпни сред столиците на ЦИЕ

Освен да имате нереалистични очаквания по отношение на цената, има опасност да бъдете „подведени“ и от купувачите. Не се поддавайте на обработката от „изпечени купувачи“ и не приемайте сделки, които смятате, че не са справедливи.

5. Бъдете реалисти

Потърсете мнението на експерти в продажбата на недвижими имоти или оценители. Направете технически оглед на имота си от независими консултанти.

160331-moon-for-sale

Проверете какви са средните цени на имотите конкретно във вашия квартал и се ослушайте за сделки по продажбата на подобни имоти.

6. Поставете се в обувките на купувача

Представете си за миг, че сте в ролята на купувача на вашия имот. Кои са нещата, които бихте искали да се променят, или подновят.

buyer shoe

Напревете освежаване и минимални ремонтни дейности на най-проблемните места за един потенциален купувач. Направете справка за цените и състоянието на конкурентни на вашия имот в същия квартал.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …