сряда , август 23 2017
Начална Страница / Имоти / Какъв имот можете да си позволите?

Какъв имот можете да си позволите?

Въпросът с достъпността на имотите у нас, най-вероятно ще е все по-актуален през следващите няколко години, в среда на сериозно повишение в цените на имотите през последните две години.

За хората, които планират покупка на имот, имаме едно сериозно предупреждение – внимавайте с това можете ли да си позволите имота, към който сте се насочили.

Прости начини да определите какъв наем можете да си позволите?

Просто правило според щатската „Федерална строителна асоциация“ е, че когато купувате имот, вноската по ипотечния кредит не бива да е по-голяма от 29% от месечния ви доход, ако имате други задължения, или 41%, ако нямате такива.

И тъй като покупката на имот ще е най-голямата, която най-вероятно ще направите в живота си, едва ли искате тя да е свързана с финансови загуби, или тотални загуби. А това може и да се случи, ако не прецените правилно възможностите си и купите имот, който не можете да си позволите.

недвижими имоти

Разбира се, роля и отговорност в ограничаването на нежелателния процес, хората да „надценяват възможностите си“, до голяма степен имат и банките. Всички видяхме обаче, при предходния имотен бум, че конкуренцията между тях и усилията им да са „на върха на пирамидата“, могат бързо да ги заслепят, или да ги карат „да си затварят очите“.

Ето защо, отговорността да си купите имот, който можете да си позволите е изцяло ваша.

На първо място е добре да имате спестени средства за покупката. Специалистите препоръчват, да сте заделили 20% от стойността на имота, преди да прибегнете до покупка с кредит.

Един пример – ако имате месечна заплата от 2000 лева и при спазване на изискването за това, месечната вноска по ипотечния кредит да не е по-голяма от 29% от дохода ви, защото имате и други кредити, то максималната цена на имота, би следвало да е 80 000 евро (ако имате самоучастие от 10 000 евро и теглите кредит за 70 000 евро).

Справка в популярен сайт за недвижими имоти сочи, че за съжаление в момента, срещу тази сума едва ли ще можете да си купите нещо повече от голям обзаведен двустаен апартамент, с площ от 65 кв. м., в приличен софийски квартал.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *