понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Къща за 2 000 000 евро е най-скъпо продадения имот през 2016 г.

Къща за 2 000 000 евро е най-скъпо продадения имот през 2016 г.

Мениджър на висока или средна позиция с две или три деца, който иска да повиши стандарта си на живот и се премества в по-голямо и по-качествено жилище, е профилът на най-честият купувач на недвижими имоти у нас, сочи анализ на Unique Estates.

Вижте още: Това е най-скъпо продавания апартамент в София

„Най-продаваната къща за първите три месеца на тази година е при цени от 400 000 евро в полите на Витоша в затворен комплекс, а най-продаваният апартамент е този с три спални за около 230 000 евро в южните квартали на София“, обобщава анализът.

Най-скъпо продаденият имот от началото на годината е бутикова сграда в София за близо 2 млн. евро.

къща

Ръст от 10% се отчита към новото строителство и към покупките „на зелено“. Това били отличителните черти на пазара на луксозни имоти от началото на 2016 г., твърдят брокерите.

Финализирането на сделките със скъпи имоти доскоро отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. А при по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават само 3 месеца, докато преди това е отнемало между 6-8 месеца, става ясно още от анализът.

Вижте още: Това е най-скъпо отдаваният апартамент под наем в София

Във високия сегмент на имотната търговия трайно вече се покривали и исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, което говори за реализъм на участниците, отбелязват от агенцията. Техните данни сочат, че много рядко имало драстично намаляване на първоначално обявените цени.

И през първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите е насочен към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът.

В района на „Докторската градина“ цените на подобни имоти варират от 1500 до 2500 евро/кв. м, в „Лозенец“ са от 1200 до 1800 евро/кв. м, а в „Изток“ – от 1200 до 2000 евро.

Търсенето на жилища с цел покупка оставало най-високо в „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и в новите затворени комплекси в района на „Камбаните“. Цените тръгват от 380 000 евро за имот в затворен комплекс до 3 млн. евро за самостоятелни къщи с над 1,5 дка двор.

Най-често се търсели обзаведени апартаменти, мезонети и къщи.

Брокерите очакват да започне поскъпване и при луксозните имоти. Ако през миналата година купувачите, все още с усещането за кризата, са предпочитали бързи сделки с напълно обзаведени жилища, сега се преориентирали към имоти на шпакловка и замазка, чийто интериор ще бъде поверен на дизайнери, показват проучвания.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …