Начална Страница / Имоти / Къща за 2 000 000 евро е най-скъпо продадения имот през 2016 г.

Къща за 2 000 000 евро е най-скъпо продадения имот през 2016 г.

Мениджър на висока или средна позиция с две или три деца, който иска да повиши стандарта си на живот и се премества в по-голямо и по-качествено жилище, е профилът на най-честият купувач на недвижими имоти у нас, сочи анализ на Unique Estates.

Вижте още: Това е най-скъпо продавания апартамент в София

„Най-продаваната къща за първите три месеца на тази година е при цени от 400 000 евро в полите на Витоша в затворен комплекс, а най-продаваният апартамент е този с три спални за около 230 000 евро в южните квартали на София“, обобщава анализът.

Най-скъпо продаденият имот от началото на годината е бутикова сграда в София за близо 2 млн. евро.

къща

Ръст от 10% се отчита към новото строителство и към покупките „на зелено“. Това били отличителните черти на пазара на луксозни имоти от началото на 2016 г., твърдят брокерите.

Финализирането на сделките със скъпи имоти доскоро отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. А при по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават само 3 месеца, докато преди това е отнемало между 6-8 месеца, става ясно още от анализът.

Вижте още: Това е най-скъпо отдаваният апартамент под наем в София

Във високия сегмент на имотната търговия трайно вече се покривали и исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, което говори за реализъм на участниците, отбелязват от агенцията. Техните данни сочат, че много рядко имало драстично намаляване на първоначално обявените цени.

И през първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите е насочен към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът.

В района на „Докторската градина“ цените на подобни имоти варират от 1500 до 2500 евро/кв. м, в „Лозенец“ са от 1200 до 1800 евро/кв. м, а в „Изток“ – от 1200 до 2000 евро.

Търсенето на жилища с цел покупка оставало най-високо в „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и в новите затворени комплекси в района на „Камбаните“. Цените тръгват от 380 000 евро за имот в затворен комплекс до 3 млн. евро за самостоятелни къщи с над 1,5 дка двор.

Най-често се търсели обзаведени апартаменти, мезонети и къщи.

Брокерите очакват да започне поскъпване и при луксозните имоти. Ако през миналата година купувачите, все още с усещането за кризата, са предпочитали бързи сделки с напълно обзаведени жилища, сега се преориентирали към имоти на шпакловка и замазка, чийто интериор ще бъде поверен на дизайнери, показват проучвания.

Провери също

небостъргач

Финансовото сити в Лондон ще се сдобие с нова най-висока сграда

Властите в Лондон, одобриха плановете за изграждане на най-високата сграда във финансовото сити на британската …