четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Тези софийски имоти са най-добри за инвестиции?

Тези софийски имоти са най-добри за инвестиции?

В условията на рекордно ниски лихви по депозитите у нас и отрицателни лихви по депозитите в еврозоната, все по-актуален за инвеститорите става въпроса каква инвестиционна алтернатива да изберат?

Вижте още: Това е най-евтиният апартамент, който се продава в София

Безспорно инвестицията в недвижим имот, е една от най-популярните и разбираеми инвестиции за българите. Нещо повече, този род инвестиция се отличава с изключително добра доходност от наем в момента – при нива над 5%.

В допълнение инвеститорите биха могли да очакват и капиталова печалба при потенциално повишение в цените на закупените от тях имоти.

Оферта за продажба на луксозен имот „по български

Както вече разгледахме, почти всички основни типове имоти са еднакво близо до върховете си от 2008 година – т.е. трябва да поскъпнат с близо 40%, за да ги достигнат (с изключение на тристайните, чиято цена за кв. м. е на 34% от върха си).

Казано по друг начин, ако имотите достигнат пиковите си нива от 2008-ма година, то различните типове ще донесат почти еднаква капиталова печалба за инвеститорите.

Тогава най-вероятно ще се запитате, кои от посочените имоти носят по-висока доходност от наеми?

доходност наеми

И тук отговорът възможно най-опростен е следния – колкото по-малки, толкова по-добре.

Освен с по-висока доходност (в исторически план през последните 12 години, включително и в момента), по-малките апартаменти имат още няколко предимства.

Вижте още: Лихвите по ипотечните кредити у нас, колкото целия кредит за 30 години?!

На първо място, те изискват по-малка по размер инвестиция (т.е. подходящи са за хора с по-малки спестявания) и на второ – по-малки разходи за обзавеждане. Последният фактор, допълнително повишава доходността на инвеститорите.

Към днешна дата най-малките – едностайните жилища, се отличават с най-висока доходност от наеми. Подобен род имот в София се изплаща с 16.64 годишни наема или доходността от наем на инвеститорите е в размер на 6% на година.

Двустайните имоти се изплащат с 19.73 годишни наема или годишна доходност от 5.07%.

Тристайните имоти се изплащат с 20.89 наема или 4.78 %.

Най-ниска е доходността при най-големите многостайни имоти – като те се изплащат с 24.17 годишни наема или доходност в размер на 4.14%.

графика доходност

Трябва да отбележим, че в исторически план, едностайните винаги са се отличавали с най-висока възвръщаемост. Както се вижда от графиката, червената линия, почти винаги е била най-отдолу от 2005-та година насам.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …