понеделник , юли 24 2017
Начална Страница / Имоти / Сигурни ли сте, че искате да живеете по-нашироко?

Сигурни ли сте, че искате да живеете по-нашироко?

Масова практика последните години е хората да заменят двустайно за тристайно жилище. Причината – обикновено появата на деца ги кара да вземат това решение, водени от нуждата за по-голямо пространство.

Каква е цената на подобно решение обаче, ако покупката е с кредит?

Вижте още: Кое е по-изгодно, живот под наем или покупка на имот?

Отговорът е – много… Особено като имате предвид скъпите ипотечни кредити в страната ни.

Средната цена на двустайните имоти в София е 880 евро, а тази на тристайните жилища е 935 евро. За средна площ на двустайните апартаменти ще приемем 65 кв. м., а на тристайните – 90 кв.м.

Като изключим общите части, за които често се иска да се платят от купувачите и допълнителните коридори и сервизни помещения, реалната разлика в жилищната площ между двата апартамента ще е около 15-на квадратни метра.

432

Разликата в цената обаче е доста повече, като сериозно набъбва и в следствие на по-големия кредит, който трябва да ползвате и допълнителните разходи по продажбата и покупката на апартаментите.

За допълнителните 25 квадратни метра ще трябва да доплатите 23 375 евро, както и още 3 575 евро поради това, че квадратният метър на тристайното жилище е по-скъп с 55 евро от това на двустайното, или общо 26 950 евро.

Това обаче, е най-явният разход. Към тях трябва да добавите комисионите на агенциите, ако ползвате такава, нотариални разходи, разходи по заличаване на ипотеката (ако имате такава за двустайното жилище) и получаване на нова и др.

Как да определите правилната цена на продавания имот?

Минимумът, в който най-вероятно можете да се съберете при продажбата на двустайното жилище, е около 5% от неговата стойност, с включване на местния данък от 2.5% при продажбата на имота, нотариалната такса и комисионата за брокер, или около 2 900 евро.

Освен същите разходи при покупката на тристайния, които поради по-голямата му стойност ще са около 2200 евро (без комисионна за брокера), трябва да предвидите и първоначалните разходи за теглене на нов ипотечен кредит, които за малко над 20 000 евро ще възлизат на между 500-800 евро за нова оценка, администрация, еднократни разходи при отпускането на кредит и т.н.

Казано накратко, за процедурата по заличаване на старата ипотека, продажбата на имота, покупката на новия и учредяване на нова ипотека ще трябва да си пригответе около 6 000 евро. И това в случай, че няма да бъдете наказан от банката си с наказателна лихва.

При 20-годишен кредит по-голям с 33000 евро от първоначалния, то след 20 години замяната на двустаен за тристаен в разглеждания случай ще ви е струвала над 52 000 евро, на база на текущите ипотечни условия. Струва ли си това за една стая повече, всеки сам си преценява?

Провери също

небостъргач

Финансовото сити в Лондон ще се сдобие с нова най-висока сграда

Властите в Лондон, одобриха плановете за изграждане на най-високата сграда във финансовото сити на британската …