четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Сигурни ли сте, че искате да живеете по-нашироко?

Сигурни ли сте, че искате да живеете по-нашироко?

Масова практика последните години е хората да заменят двустайно за тристайно жилище. Причината – обикновено появата на деца ги кара да вземат това решение, водени от нуждата за по-голямо пространство.

Каква е цената на подобно решение обаче, ако покупката е с кредит?

Вижте още: Кое е по-изгодно, живот под наем или покупка на имот?

Отговорът е – много… Особено като имате предвид скъпите ипотечни кредити в страната ни.

Средната цена на двустайните имоти в София е 880 евро, а тази на тристайните жилища е 935 евро. За средна площ на двустайните апартаменти ще приемем 65 кв. м., а на тристайните – 90 кв.м.

Като изключим общите части, за които често се иска да се платят от купувачите и допълнителните коридори и сервизни помещения, реалната разлика в жилищната площ между двата апартамента ще е около 15-на квадратни метра.

432

Разликата в цената обаче е доста повече, като сериозно набъбва и в следствие на по-големия кредит, който трябва да ползвате и допълнителните разходи по продажбата и покупката на апартаментите.

За допълнителните 25 квадратни метра ще трябва да доплатите 23 375 евро, както и още 3 575 евро поради това, че квадратният метър на тристайното жилище е по-скъп с 55 евро от това на двустайното, или общо 26 950 евро.

Това обаче, е най-явният разход. Към тях трябва да добавите комисионите на агенциите, ако ползвате такава, нотариални разходи, разходи по заличаване на ипотеката (ако имате такава за двустайното жилище) и получаване на нова и др.

Как да определите правилната цена на продавания имот?

Минимумът, в който най-вероятно можете да се съберете при продажбата на двустайното жилище, е около 5% от неговата стойност, с включване на местния данък от 2.5% при продажбата на имота, нотариалната такса и комисионата за брокер, или около 2 900 евро.

Освен същите разходи при покупката на тристайния, които поради по-голямата му стойност ще са около 2200 евро (без комисионна за брокера), трябва да предвидите и първоначалните разходи за теглене на нов ипотечен кредит, които за малко над 20 000 евро ще възлизат на между 500-800 евро за нова оценка, администрация, еднократни разходи при отпускането на кредит и т.н.

Казано накратко, за процедурата по заличаване на старата ипотека, продажбата на имота, покупката на новия и учредяване на нова ипотека ще трябва да си пригответе около 6 000 евро. И това в случай, че няма да бъдете наказан от банката си с наказателна лихва.

При 20-годишен кредит по-голям с 33000 евро от първоначалния, то след 20 години замяната на двустаен за тристаен в разглеждания случай ще ви е струвала над 52 000 евро, на база на текущите ипотечни условия. Струва ли си това за една стая повече, всеки сам си преценява?

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …