вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Имоти / Купувате имот? Ето какво да имате в предвид…

Купувате имот? Ето какво да имате в предвид…

Както вече споменахме, купувачите на имоти са се активизирали през последните няколко месеца. Ако и вие смятате, да се присъедините към тяхната група, ето няколко неща, които всеки потенциален купуват на недвижим имот трябва да знае:

Въведете в ред личните си финанси, не теглете други големи кредити преди това

20150706190223-mr-finance-fix-it-businessman

Малцина успяват да закупят имота изцяло със спестени средства. Много е вероятно вие да сте част от тези, които ще теглят кредит за покупката на имот. За тази цел, поддържането на чиста кредитна история и разчистването на настоящите ви задължения, може да е критично, за да ви отпуснат кредит. В допълнение, важно е да не теглите други по-значителни заеми (като например за покупката на автомобил), преди това. Иначе рискувате да ви откажат финансиране.

Вижте още: Защо всички се втурнаха да купуват имоти?

Трябва да имате заделени известни спестявания. Имайте в предвид, че банките не финансират 100% от сделката, а обикновено изискват и минимум 10% самоучастие.

Освободете си достатъчно време

freetime

Не си мислете, че ще можете да ходите на огледи и да оформите цялата изисквана документация, от банката, в свободното ви от работа време. Имайте в предвид, че цялата процедура по намиране на подходящия имот и финализиране на банковия кредит може да отнеме между един и три месеца. Въоражете се с търпение и нерви.

Бъдете сигурни, че сте достатъчно на „ти“ с пазара, изяснете какво търсите

house market

Важно е да сте запознати достатъчно добре с пазара, с цените с предлагането. Също толкова важно е обаче, да сте задали достатъчно стеснени критерии за търсения от вас имот, като наприме граница на това до каква стойност да се простира, изисквания по отношение на локацията и размера и т.н. Стеснете обхвата на търсене, по предварително определени критерии, за да можете по-бързо да финализирате сделката.

Вижте още: Няколко добри причини да си купите имот

Обявената цена на продавания имот не е окончателна

negotiating

Почти винаги потенциалните продавачи са обявили, малко по-висока цена от това, на което биха се съгласили. Опитайте се да свалите поне 5% от нея. Спестените средства могат да послужат за нотариалните такси, и други наложителни разходи, след покупката на имота.

Често по-евтините имоти не са най-доброто решение

cheap home

Много е вероятно даден имот да привлече вниманието ви с по-ниската си цена от тази на конкуренти обяви. Имайте в предвид обаче, че за това най-вероятно си има причина. Възможно е в краткия оглед, който направите да не забележите тази причина.

Имотите на първи и последен етаж са по-евтини от останалите, но за това също има логични обяснения. При тях имате по-висок риск от обири (на първи етаж) и честа нужда от допълнителни ремонтни дейности (за последен етаж).

Продължава на следваща страница…

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Един коментар