четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Луксозните имоти във Венецуела процъфтяват!?

Луксозните имоти във Венецуела процъфтяват!?

Най-вероятно сте чували за кризата във Венецуела. Страна с трицифрена инфлация и контрол върху валутните курсове, в която на магазините рафтовете са обикновено празни, а тоалетната хартия е дефицит.

Сигурно ще си помислите, че в подобна обстановка, луксозните имоти са сектор, за който никой не мисли и нямат бъдеще. Да, ама не…

Тези страни ще ви излязат най-скъпи за посещение

Оказва се, че секторът на луксозни имоти във Венецуела процъфтява. Каква е причината? В среда, в която са налице ограничения за обмяна на валута, а обезценката на парите и поскъпването на стоките е ежедневие, компаниите са открили интересна ниша, да запазят стойността на приходите си в боливари. А именно – с инвестиции в луксозни имоти и офиси.

луксозен имот

Кранове, красят столицата Каракас, като строят луксозни бизнес-сгради във финансовата столица на Венецуела, въпреки рекордните опашки пред магазините за храна и празните рафтове, станали емблематично представяне за ситуацията в страната.

„Всички проекти стартират с една и съща цел – да абсорбираме боливарите“, коментира Беатриз Ило от консултантската агенция CBRE Venezuela.

„Когато имате система, замразила операциите в чуждестранна валута и не искате да извършите престъпление, какво друго ви остава, за да запазите стойността на приходите си в местна валута“, пита Ило.

Новите площи луксозни офиси и недвижими имоти в престижните квартали на Каракас, се очаква да се увеличат с 50% през тази година, според данните на CBRE.

В допълнение доходността на подобен род инвестиции, е била съпоставима с това, което инвеститорите биха имали в долари, ако имаха право да купуват щатска валута, коментират пазарни наблюдатели.

Правителството на Николас Мадуро, продава долара за 10 боливара всеки, за приоритетни стоки, като храна и лекараства, както и по 660 боливара за по-маловажни стоки. Зелените пари обаче, се търгуват при нива от около 1 100 боливара на „черния пазар“. На практика венецуелската валута загуби 91% от стойността си през последните две години.

Основни инвеститори в луксозни проекти, обикновено са международни компании, на които се налага непрекъснато да отписват голяма част от печалбите си, заради поевтиняването на местната валута и невъзможността да обменят боливари срещу долари.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *