неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Имоти / Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции…

Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции…

При инвестициите, всичко се свежда до очаквана доходност в бъдеще. Ако близките до нулевите нива лихви, по депозитите не ви устройват и търсете по-добра алтернатива за спестяванията си, то две са основните ви възможности – имоти или акции.

Какво ще наемете на най-скъпите имотни пазари срещу 1000 долара?

Всъщност факт е, че тези две алтернативи, (колкото и на пръв поглед да изглеждат далеч една от друга) на практика са доста свързани. А именно по направление на положителната си корелация.

bubble

Разбира се, различават се и по нещо много съществено – темпът и амплитудата им на промяна. Далеч по-силната волатилност на акциите е нещото, което кара много от инвеститорите да ги избягват.

Вижте още: Всеки път, когато се е случвало това, SOFIX е растял с над 100% през следващата година

Както се вижда от двете графики по-долу, те на практика са доста еднакви, по отношение на посоката и доста различни, по отношение на амплитудата.

chart

Първата графика сочи представянето на индекса SOFIX от 2005-та насам, докато втората – представя цената на имотите за същия период от време (на база тристаен имот в София).

И двете графики регистрират съществено повишение между 2005-та и 2008-ма година, като ръстът е над два пъти по-голям при акциите, от този при имотите (в процентно изражение).

Следва период на драстични загуби между 2008 и 2012-та година (отново над два пъти по-голям при акциите) и период на възстановяване (в който сме и в момента) след 2012-та година. При последният цикъл имотите са поскъпнали с 16%, докато акциите с над 50%.

Големият въпрос от тук нататък е, ще предължат ли да поскъпват имотите и акциите?

Ако смятате, че отговорът е „да“ и планирате да инвестирате в недвижими имоти, то няма причини да се страхувате от инвестиции в акции (ако се приеме, че положителната им корелация в миналото ще се запази и в бъдеще).

Противно на всеобщото мнение, на борсата може не само да се губи, а в дългосрочен план е много вероятно средствата ви да се увеличат. Нещо повече, фондовите пазари са доказали, че в дългосрочен план са най-добрата инвестиционна алтернатива за спестяванията на хората.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …