вторник , юли 25 2017
Начална Страница / Имоти / Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции…

Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции…

При инвестициите, всичко се свежда до очаквана доходност в бъдеще. Ако близките до нулевите нива лихви, по депозитите не ви устройват и търсете по-добра алтернатива за спестяванията си, то две са основните ви възможности – имоти или акции.

Какво ще наемете на най-скъпите имотни пазари срещу 1000 долара?

Всъщност факт е, че тези две алтернативи, (колкото и на пръв поглед да изглеждат далеч една от друга) на практика са доста свързани. А именно по направление на положителната си корелация.

bubble

Разбира се, различават се и по нещо много съществено – темпът и амплитудата им на промяна. Далеч по-силната волатилност на акциите е нещото, което кара много от инвеститорите да ги избягват.

Вижте още: Всеки път, когато се е случвало това, SOFIX е растял с над 100% през следващата година

Както се вижда от двете графики по-долу, те на практика са доста еднакви, по отношение на посоката и доста различни, по отношение на амплитудата.

chart

Първата графика сочи представянето на индекса SOFIX от 2005-та насам, докато втората – представя цената на имотите за същия период от време (на база тристаен имот в София).

И двете графики регистрират съществено повишение между 2005-та и 2008-ма година, като ръстът е над два пъти по-голям при акциите, от този при имотите (в процентно изражение).

Следва период на драстични загуби между 2008 и 2012-та година (отново над два пъти по-голям при акциите) и период на възстановяване (в който сме и в момента) след 2012-та година. При последният цикъл имотите са поскъпнали с 16%, докато акциите с над 50%.

Големият въпрос от тук нататък е, ще предължат ли да поскъпват имотите и акциите?

Ако смятате, че отговорът е „да“ и планирате да инвестирате в недвижими имоти, то няма причини да се страхувате от инвестиции в акции (ако се приеме, че положителната им корелация в миналото ще се запази и в бъдеще).

Противно на всеобщото мнение, на борсата може не само да се губи, а в дългосрочен план е много вероятно средствата ви да се увеличат. Нещо повече, фондовите пазари са доказали, че в дългосрочен план са най-добрата инвестиционна алтернатива за спестяванията на хората.

Провери също

небостъргач

Финансовото сити в Лондон ще се сдобие с нова най-висока сграда

Властите в Лондон, одобриха плановете за изграждане на най-високата сграда във финансовото сити на британската …