неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Имотите в Австралия поскъпват с най-много от седем години

Имотите в Австралия поскъпват с най-много от седем години

Австралийските имоти поскъпнаха с най-ускорения си темп от седем години насам, през изминалата вече 2016-та година. Това се предопредели от рекордно ниските лихви в страната и въпреки предупрежденията на много експерти, че пазарът е твърде „нагорещен“.

Наемите на един от най-нагорещените имотни пазари забавят ръста си

Средните имоти в основните градове и столицата в Австралия, поскъпнаха с 10.9% през изминалата година, спрямо ръста им от 7.8% през 2015-та година. Това бе, най-голямото им повишение от 2009-та насам, според данни на CoreLogic.

Централната банка на Австралия, понижи нивото на лихвите до исторически най-ниските им нива през май и август на миналата година, в усилията си да стимулира инфлацията.

mel

В допълнение, финансовата институция, продължава с усилията си, свързани с кредитни рестрикции, за да се нормализира ситуацията на пазара на имоти.

Данните сочат обаче, че политиката на ниски лихви има „страничен ефект“, по направление на ръст в цените на имотите, според Майкъл Уоркмен, икономист в Commonwealth Bank of Australia, в писмо към клиентите на финансовата институция.

Налице е сериозна разлика в темповете на поскъпване на различните типове имоти в Австралия, както и между градовете. Например, цените на имотите в Пърт, срещащи трудности след края на инвестиционния бум в миннодобивния сектор, са се понижили с 4.3% през миналата година, на фона на ръста им с 15.5% в Сидни.

В допълнение, къщите в Мелбърн, са поскъпнали с 15.1%, през изминалата вече година, при повишение в цените на апартаментите от едва 1.7%.

„Притесненията свързани със свръхпредлагането обаче, започва да наранява сериозно доверието на купувачите“, според Уоркмен.

Други данни на Morgan Stanley сочат, че е възможно да се стигне до свръхпредлагане на 100 000 имота в Австралия през следващата година.

По-внимателни, започват да стават и банките, когато отпускат ипотечни кредити, особено на предприемачи в процес на изграждане на апартаменти.

Редица експерти изразяват опасения, че цените на имотите в Австралия могат сериозно да забавят темповете си на ръст през тази година.

„По-високи лихви по ипотечните кредити, което е реална опция през тази година, могат сериозно да наранят търсенето на имоти“, смята още Уоркмен.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *