понеделник , юни 26 2017
Начална Страница / Имоти / Имотите в Австралия поскъпват с най-много от седем години

Имотите в Австралия поскъпват с най-много от седем години

Австралийските имоти поскъпнаха с най-ускорения си темп от седем години насам, през изминалата вече 2016-та година. Това се предопредели от рекордно ниските лихви в страната и въпреки предупрежденията на много експерти, че пазарът е твърде „нагорещен“.

Наемите на един от най-нагорещените имотни пазари забавят ръста си

Средните имоти в основните градове и столицата в Австралия, поскъпнаха с 10.9% през изминалата година, спрямо ръста им от 7.8% през 2015-та година. Това бе, най-голямото им повишение от 2009-та насам, според данни на CoreLogic.

Централната банка на Австралия, понижи нивото на лихвите до исторически най-ниските им нива през май и август на миналата година, в усилията си да стимулира инфлацията.

mel

В допълнение, финансовата институция, продължава с усилията си, свързани с кредитни рестрикции, за да се нормализира ситуацията на пазара на имоти.

Данните сочат обаче, че политиката на ниски лихви има „страничен ефект“, по направление на ръст в цените на имотите, според Майкъл Уоркмен, икономист в Commonwealth Bank of Australia, в писмо към клиентите на финансовата институция.

Налице е сериозна разлика в темповете на поскъпване на различните типове имоти в Австралия, както и между градовете. Например, цените на имотите в Пърт, срещащи трудности след края на инвестиционния бум в миннодобивния сектор, са се понижили с 4.3% през миналата година, на фона на ръста им с 15.5% в Сидни.

В допълнение, къщите в Мелбърн, са поскъпнали с 15.1%, през изминалата вече година, при повишение в цените на апартаментите от едва 1.7%.

„Притесненията свързани със свръхпредлагането обаче, започва да наранява сериозно доверието на купувачите“, според Уоркмен.

Други данни на Morgan Stanley сочат, че е възможно да се стигне до свръхпредлагане на 100 000 имота в Австралия през следващата година.

По-внимателни, започват да стават и банките, когато отпускат ипотечни кредити, особено на предприемачи в процес на изграждане на апартаменти.

Редица експерти изразяват опасения, че цените на имотите в Австралия могат сериозно да забавят темповете си на ръст през тази година.

„По-високи лихви по ипотечните кредити, което е реална опция през тази година, могат сериозно да наранят търсенето на имоти“, смята още Уоркмен.

Провери също

небостъргач

Финансовото сити в Лондон ще се сдобие с нова най-висока сграда

Властите в Лондон, одобриха плановете за изграждане на най-високата сграда във финансовото сити на британската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *